Csalási kísérlet a rendőrség nevében

Csalási kísérlet a rendőrség nevében
2018. June 13.
A rendőrség soha nem kér online átutalásokat az adatok visszaszerzése érdekében – figyelmeztet a Román Rendőrség.
/vlm/Image/Show/84/
(Illusztráció)

A Román Rendőrség felhívja a figyelmet: csalási kísérlet történik a nevében, informatikai rendszereken keresztül próbálnak pénzt kicsalni a lakosságtól.
A rendőrség soha nem kér online átutalásokat az adatok visszaszerzése érdekében – figyelmeztet a Román Rendőrség. Az intézménynél többen jelezték, hogy nevében próbálják meg informatikai rendszereken keresztül megkárosítani a kiszemelt áldozatokat.

Az országos rendőr-főkapitányság (IGPR) kéri a lakosságot, hogy amennyiben olyan üzenetet kap, hogy online utaljon át pénzt adatok dekódolása céljából, legyen tisztában vele, hogy csalásról van szó és ne kövesse az utasításokat. „Jelentse a rendőrségnél, ha számítógépét lekódolták vagy, ha már kifizette az összeget. A Román Rendőrség azt tanácsolja, hogy ne fizesse ki a vírust kapott számítógépen tárolt mappák dekódolására kért összeget, mert legtöbb esetben a mappákat nem fogja visszakapni. Azonnal értesítse a rendőrséget, ha ilyen típusú támadás érte”; – olvasható az IGPR felhívásában.
A rendőrség ugyanakkor vírusellenőrző program használatát javasolja, és kéri a lakosságot, hogy soha ne nyissanak meg a közösségi hálón kapott, ismeretlen személytől származó, nem várt csatolmányokat.

(Bihari Napló)