Csatlakozhatnak a csatornahálózatra az első lépcsőházak

Csatlakozhatnak a csatornahálózatra az első lépcsőházak
2016. October 13.
Szerda este fórumot tartottak a főtéri tömbházak közül a T 19 - T 24 számok alatti 6 lépcsőház (a szoborpark mögött) lakói. Erre az önkormányzat felhívására került sor, az ok pedig: elkészült az ezeket érintő csatornázás, a rendszerhez máris lehet csatlakozni.
/vlm/Image/Show/84/
Elkészült az első tömbházudvar csatornázása

Az eső miatt nem az udvaron, hanem az egykori posta melletti fedett átjáróban köszönthette Nyakó József polgármester a megjelenteket, minden lépcsőház számos lakóval képviseltette magát.

A polgármester elöljáróban ismertette a csatornázásra vonatkozó általános tudnivalókat (melyeket e helyen már többször leírtunk), majd a konkrét témára térve kifejtette: eljött az ideje, hogy a városközpontban megszűnjön az évtizedek óta tartó áldatlan állapot, eltűnjön a bűz és Móka patak szennyezése is a múlté legyen.

Az illető udvarban kész a csatornázás, melyhez lehet csatlakozni, ehhez az önkormányzat a maga részéről minden lehetséges segítséget megad, ebbe tartozik, hogy természetesen a tömbházban lakóknak is jár a jelképes áron adott vezeték. Nyakó József azt is hozzátette, hogy a tömbházak környékének rendbetétele csak a lakosokkal (vagyis a lakások tulajdonosaival) együtt lehetséges. Tervezik, hogy a vezetékek elhelyezése után zöldövezetet alakítanak ki, játszóteret szerelnek fel, illetve parkolókat létesítenek. Előbbiek az utóbbi függvényei, ugyanis, ha sok jármű parkolására lesz igény, az a többi terület rovására fog menni. Ugyanakkor megszüntetik az egykor közterületre tett hidrofor-aknákat is, annál is inkább, mert már csupán egy van üzemben, a többiek a város vízhálózatot használják.

A kérdések során elhangzott: a Mókát a későbbiekben indokolatlan lesz “befedni”, mert megszűnik szennyezettsége; a tömbházak alatti üzleteknél nem lehet megszüntetni a nap bármely órájára jellemző árupakolást az azzal járó zajokkal, esetleg súlykorlátozást lehet bevezetni a teherautókra; a csatornázás költségeibe a földszinti üzleteket, bankok, vendéglátóhelyek tulajdonosait is be lehet vonni. A lakosokat érintő konkrét tennivalókra is több ötlet elhangzott, ezek végül abban egyesültek, hogy a lépcsőházak közösen egyetlen vállalkozót bíznak meg a munkával, aki “levezényli” az egészet. Lépcsőházanként lesz egy úgynevezett kapcsolattartó, illetve kétkezi munkával maguk a lakosok is besegítenek.

A csatornázás közben tovább zajlik, a fővezeték az említett tömbházudvarról máris nyújtózkodik tovább a Kálvin János utca irányába (alább), a T 15 – T 18 lépcsőházak irányába.

Keresés