Csillagfedés január 9-én

Csillagfedés január 9-én
2020. January 8.
Mindjárt évindítóként, 2020. január 9-én, csütörtökön, megajándékozza az égbolt kedvelőit a csillagok világa egy okkultációval, vagyis csillagfedéssel.

Gyakran előfordul, hogy a Hold elfed egy csillagot. Január 9-én egy viszonylag fényesebb csillagot fog elfedni égi kísérőnk, amikoris az Ikrek (Gemini) csillagkép egyik csillagát (neve: mű Geminórum) elfedi. A Hold ekkor majdnem telehold fázisban sziporkázik, ami ilyenkor nem szerencsés. A csillag eltűnése a holdunk bal oldalán következik be, 18 óra 56 perckor. Vagyis már előtte kell megnézni a várható fedés előtti közeledést…

Az elfedett csillag kibukkanása 19 óra 58 perckor várható, a holdunk jobb oldalán! (Picike eltérés lehetséges, attól függően, hogy éppen melyik földrajzi ponton tartózkodunk.)

Bár a csillag 2,9 magnitúdós, vagyis viszonylag fényesebb csillag, mégis szükséges lehet kisebb távcső – és természetesen derült égbolt – az észleléséhez, mivel a szinte telehold fázisú égi kísérőnk nagy fénnyel árasztja el ilyenkor a környékét, és az sem kedvez a látványhoz, hogy a jelenség kezdetekorcsak röviddel leszünk napnyugta után. A napnyugta ezen a napon, a mi környékünkön, 17 órakor következik be – tájékoztatott Szoboszlai Endre, debreceni csillagász-ismeretterjesztő.

Keresés