Derecskén nem volt párja a mihályfalvai hagymásvérnek

Derecskén nem volt párja a mihályfalvai hagymásvérnek
2013. February 4.
Szombaton rendezték meg Derecskén a már hagyományos böllérversenyt, melyen városunk csapata is részt vett.
/vlm/Image/Show/84/
Az érmihályfalvai csapat a derecskei versenyen

Az elmúlt szombaton rendezték meg a Hajdú Bihar megyei Derecskén a “Hajdú komák, konok kunok, székely góbék, jó palócok disznótoros versenyét”, melyen idén második alkalommal vett részt Érmihályfalvát képviselő csapat is, Krizsán Csaba tanácsos, főzőverseny-szakértő, és Oláh Imre hentes vezetésével.

Míg tavaly csikorgó hidegben fogtak szúrókést a böllérek, most esős idő várta a csapatokat határon belülről és kívülről. Összesen 15 csapat 17 sertést dolgozott fel, az állatokat a rendezők biztosították, a hozzávalókról a versenyzők gondoskodtak, egyszersmind ezzel gondoskodva az egyéni ízvilágról.

Helyi idő szerint reggeli fél hétkor ejtették meg a sorsolást, melynek során eldőlt, hogy milyen sorrendben láthatnak munkához a csapatok, és azt követően visítottak fel a disznók. Az érmihályfalviak a 3-as számot húzták, és a verseny gyakorlatilag már akkor megkezdődött, hiszen a disznóvágás minden “termékét” zsűrizték – így a pálinkát is, amivel a disznótorozók egészségére koccintottak.

A rendezvényt a budapesti kormány vidékfejlesztési minisztere, Fazekas Sándor, illetve Bakó István helyi polgármester nyitotta meg, és a zsűri is munkához láthatott, hiszen a hagymásvért már lehetett kóstolni.

A továbbiakban a hurka, a kolbász, a toroskáposzta, a lacipecsenye sorra az ítészek elé került, közben az egész eseménynek helyet adó derecskei Piactéren volt maskarázás, népszokások bemutatója, de aki a nézelődők közül inkább a kóstolást választotta, az vehetett úgynevezett kóstoló- vagy ebédjegyet is.

A művelődési házban került sor a rendezvényt záró disznótoros vacsorára, ahol a 10 fős érmihályfalvai csapat mellett már Nyakó József polgármester és Karsai Attila alpolgármester is megjelent, így ők is tanúi voltak annak, hogy csapatunk első helyezést kapott a hagymásvér-kategóriában, versenyen kívül pedig nagy sikert arattak a bográcsosban készült forral borukkal.

(Ide kattintva tekinthető meg az eseményről készült televíziós tudósítás.)

Keresés