Derült égből adósság…

Derült égből adósság…
2014. June 5.
Egy 2010-ből származó kifizetetlen számla, illetve az azóta arra halmozódó kamat, mára 1,968 millió lejre rúgó adósság nehezíti az érmihályfalvi önkormányzat életét.
/vlm/Image/Show/84/

Zárolták az érmihályfalvi önkormányzat számláit, így még az alkalmazottak fizetése is veszélyben van, mondta egy szerkesztőségünkbe betelefonáló olvasónk (a Bihar Napló szerkesztőségéről van szó – szerk.megj.).

Az információval kapcsolatban megkerestük Nyakó József polgármestert, aki – megfogalmazása szerint – a Városháza átlátható működésének jegyében, elmondta: a hír részben igaz. Az elöljáró kifejtette, hogy egy kormány által felajánlott lehetőséget kihasználva a város minden adósságát kifizették tavaly március 31-ig, ezt a sajtón keresztül, és lakossági fórumokon is közzé tették. Pontosabban ebben a tudatban voltak egészen május 7-ig, amikor egy behajtó cégtől felszólítás érkezett egy 2010-ből származó tartozás kifizetésére. Nyakó József leszögezte: sem írott, sem szóbeli nyoma nem marad az előző városvezetéstől a szóban forgó, akkor 1,063 millió lejes adósságnak, mely mára 1,968 millióra nőtt, és nő tovább nap mint nap a megegyezésig.
Az adósságot generáló számlát az ivóvízhálózat kiépítésekor, a hálózatról a háztartási aknákig történt bekötések ellenértéke képezi. A végrehajtó valóban kérte a város számláinak zárolását, ám maradtak olyan lehetőségek, melyek nem teszik a hivatalt mozgásképtelenné, tehát a mindennapi életüket nem befolyásolják (ide értve a fizetéseket is). Az adósság kifizetéséről tárgyalnak a céggel, mely nem egy és nem két részletben kéri a pénzét. Az “alku” tárgya, hogy olyan módon törlesszenek, hogy az ne nyomassza a város költségvetését, tette hozzá Nyakó József, aki szerint a követelés jogosságához nem fér kétség, ezt az után állapították meg, hogy jogászokkal és gazdasági szakemberekkel is körbejárták a témát. Ugyanakkor kérdések merülnek fel a város korábbi vezetése felé az elkövetett “hiba” tekintetében, és ezeket a kérdéseket megfelelő időben fel is fogják tenni.

(BN)