Diákjaink a Nyüstölő néprajzi vetélkedőn

Diákjaink a Nyüstölő néprajzi vetélkedőn
2015. December 7.
A Zelk Zoltán Általános Iskola csapata negyedik helyezést szerzett a "Nyüstölő" elnevezésű néprajzi vetélkedőn. Kovács Brigitta magyartanárnő foglalta össze a verseny részleteit.
/vlm/Image/Show/84/
A versenyen negyedik helyezést ért el iskolánk Őrszemek csapata

Csütörtökön, november 26-án rendezték meg Nagyváradon, a Szacsvay Imre Általános Iskolában immár hatodik alkalommal a Nyüstölő néprajzi vetélkedőt, Kecse Gabriella aligazgatónő főszervezésében.

A versenyt annak idején főként identitáserősítő és hagyományőrző céllal indították útjára, mely által a diákoknak lehetőségük adódik néprajzi illetve helytörténeti ismeretek elsajátítására is. A tíz versenyszám remek hangulatban zajlott, a résztvevő csapatok színvonalas bemutatkozással illetve előadásokkal örvendeztették meg a zsűrit valamint a szurkoló közönséget egyaránt. Az idei megmérettetés vándormotívuma a pásztorkodás volt, s ennek megfelelően a különböző feladatok is e köré a téma köré szerveződtek. A próbák közt szerepelt különböző állatok (ló, birka, sertés, marha, juh, stb.), magyar népi hangszerek (furulya, citera, tambura, doromb, stb.) illetve a pásztorkodáshoz kapcsolódó használati tárgyak (csecses kancsó, puska, stb.) felismerése. A hagyományokhoz híven idén is a feladatok közt szerepeltek a különböző szólásokkal illetve közmondásokkal kapcsolatos feladványok, továbbá a népdaléneklés, címermagyarázat, Erdély tájegységeinek megnevezése, valamint magyar népmondák dramatizálása, melyek méltó módon zárták a nap eseményeit.

A versenyen negyedik helyezést ért el iskolánk, az érmihályfalvi Zelk Zoltán Általános Iskola Őrszemek csapata, melynek tagjai: Felvinczi Fanny (VII.B.), Tóth Judit (VII.B.), Kelemen Hilda (VI.C.), Darabont Panna (VI.C.), Molnár Boróka (V.C.) és Tóth Ferenc (V.E.), valamint a zsűri a legjobb előadásért járó különdíját is bezsebelték a megmérettetés végén, melyhez mind a diákoknak, mind a felkészítő tanáraiknak (Fele Tímea, Darabont Aliz) szeretnénk gratulálni.

Minden csapat rengeteg ismerettel és élménnyel gazdagodva térhetett haza a megmérettetésről, s reméljük jövőre is hasonló felkészültséggel és jókedvvel fogják teljesíteni diákjaink a feladatokat.

Kovács Brigitta tanárnő

Keresés