Díjátadó a Gödör rendezvényházban

Díjátadó a Gödör rendezvényházban
2021. July 14.
palinka

Első alkalommal szervezte meg az ÁKOVITA Nemzetközi Párlat- és Pálinkaversenyt Erdélyben a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete, partnerségben a Partiumi Falugazdász Hálózattal, valamint több szakmai szervezettel és céggel. A verseny elsődleges célja a kulturált párlat- és pálinkafogyasztás népszerűsítése Erdélyben, különös figyelemmel az évszázados hagyományokra és a jelenkor minőségi követelményeire.

 A Partiumi Falugazdász Hálózat összegyűjtötte a Bihar, Szatmár, Szilágy és Máramaros megyei mintákat. Tekintettel a nagy távolságra, a Falugazdász hálózat vezetősége úgy döntött, hogy azok a személyek akik nem tudtak elutazni Csíkszeredára a díjátadó ünnepségre egy közelebbi helyszint jelölnek meg. Az oklevelek és díjak átadása Érmihályfalván 2021. július 9-én a délutáni órákban került sor.

Nagy László agrármérnök, érmelléki falugazdász, házigazdai minőségében köszöntötte a megjelenteket, Nyakó József polgármestert, Nagy Botondot az Ákovita zsűritagját, Kovács Szabolcs Istvánt falugazdászt, vidékfejlesztési szakértőt, Fodor István agrármérnököt, Szatmár megyei falugazdászt, valamint a pálinkaversenyen díjazott helybéli és a partiumi pálinkafőzőket. Nagy László díjazottként is jelen volt az ünnepségen, hisz ő is küldött egy mintát erre a kiemelkedő versenyre és mindjárt egy bronzérmet sikerült nyerni vele.

 Nyakó József polgármester örömét fejezte ki, hogy a Partiumban és azon belül is itt az Érmelléken milyen sokan próbálkoznak a minőségi párlatok előállításával, kiemelte, környékünkön is nagy hagyománya van a pálinkafőzésnek, remélhetőleg ezek után a minőség és nem a mennyiség lesz az első számú szempont.

 Kovács Szabolcs Istvánt Partiumi Falugazdász Hálózat ügyvezető elnöke, vidékfejlesztési szakértő, ismertette fontosságát a versenynek és elmondta az esemény nemcsak a kulturált párlat- és pálinkafogyasztást népszerűsítette Erdélyben, de lehetőséget teremtett arra, hogy a résztvevők részletes visszajelzést kapjanak az általuk nevezett minták érzékszervi tulajdonságairól, amelyet kiemelt nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező minősítők készítettek el. Tovább elmondta az elkövetkező versenyeket meg fogják előzni egy regionális megmérettetés, ami azt fogja szolgálni, hogy a záróakkordra csak a legjobb minőségű párlat és pálinkák jussanak fel! 

 Nagy Botond nem rég kezdett a minőségi pálinkafőzés tudományával foglakozni, magasfokú igényességel és alázattal, ami meghozta számára a sikert, például azzal, hogy zsűritagnak választották az Ákovita pálinkaversenyre amely Csíkszeredában került megrendezésre. Beszélt a zsürizés kulisszatitkairól, miként működik a párlatok elbírálása, ami azért is nagyon fontos mert akik mintákat küldenek egy megmérettetésre nem biztos, hogy tisztában vannak azzal, hogyan vigyáznak a verseny tisztaságára. Kitért a legújabb irányzatokra, a tájegységekre jellemző ízek megőrzésére figyelembe véve a technológiai szabályokat, valamint a pálinkafőzést forradalmasító egylépcsős lepárló berendezésre, amely által időt és mennyiséget is nyer a használója. Talán az sem meglepő, hogy a berendezést két magyar mérnök fejlesztette ki.

 Fodor István számszerűleg foglalta össze a verseny vidékünket érintő részét. Összesen 1082 tétel érkezett az Ákovita 35 zsűritagja elé, a Partiumból 48 személy 191 mintát küldött a versenyre, ebből 29 arany, 48 ezüst, 57 bronzéremmel lett minősítve, 57 minta nem kapott díjat.

 Ezek után elkezdődött a díjak átadása,  néhányan voltak akik több érmet is átvehettek, kiemelkedő munkájuk jutalmaként. Nagy Botond a hivatalos program után készségesen válaszolt a feltett kérdésekre, miközben a résztvevők megkóstolhatták egymás gyümölcspárlatait.

Keresés