Dióverő Nagyvásár

Dióverő Nagyvásár
2021. September 25.
diovero2

A pénteki események összefoglalója

Szeptember 24-én, pénteken 11 órakor, a Gödör rendezvényházban vette kezdetét a helyi tanács ünnepi ülése. Nyakó József polgármester köszöntötte a megjelent vendégeket, meghívottakat és tanácsosokat. Ismertette a napirendi pontokat, először a kiválósági díjak átadása, majd a partnerségi szerződés aláírása a két település, Korond és Érmihályfalva polgármeterei által. Ezután átadta a szót Karsai Attila alpolgármesternek. Ő  bemutatta az idei évben, kiválósági díjat kapó  személyeket. Boros Emőke Blanka tanárnő sorra felolvasta a laudációkat, majd átadásra kerültek az oklevelek.  A díjazottak névsora:

                kultúra: Kovács Rozália

                egészségügy: dr Boros Gheorghe

                oktatás:Bokor János István

                vállalkozó: Gacsárdi Lajos

                sport:  ifj. Fele Sándor

Az ünnepi űlés második napirendi pontja volt a partneri szerződés aláírása a Hargita megyei Korond községgel. Nyakó József emlékeztetett, ez a partneri szerződés néhány helybéli és korondi ember ismeretsége majd barátsága alapján született. Reményét fejezte ki, a baráti, családi ismerettségek mentén gazdasági eggyütműködés is kialakul, és segíthetjük egymást  uniós projektekben. A szerződést Katona Mihály korondi és Nyakó József érmihályfalvi polgármester látták el kézjegyükkel.

13.00 órakor Ugyancsak  a Gödör rendezvényházban kezdődött a ,,Kritikus szemmel az Unióról’’ című program első része, amelynek lényege, vélemények, javaslatok kifejtése szóban, de letőség volt,  írásos formában is ezt megtenni egy erre a célra kihelyezett urnába. Varga Róbert, a Zelk Zoltán Gimnázium igazgatója, ismertette az Európai Unió történetét, majd röviden összefoglalta az Európai Parlament működését.Az urnába helyezett irásos vélemények 26.-án vasárnap 16 órai kezdettel kerülnek megvitatásra ugyanezen a helyszínen.

15.00 órai kezdettel Érmihályfalva fejlődéstörténetébe kaphattunk bepillantást, a Szilágyi Andrea múzeológus segítségével. A résztvevők, azt hetven évet felölelő periódust, amiről a beszélgetés folyt, mind a település, mind a gazdaság fejlődése szempontjából körbejárták. Abban mindnyájan egyet értettek, hogy az 1989 előtti rendszer elhibázott lépései,hosszú időre megpecsételték Érmihályfalva fejlődését.

Ugyancsak 15.00 órakor kezdődött főleg a legfiatalabb korosztály és persze a szülők érdeklődésére számot tartó gyerek focitorna valamint a Facsikó futam. A sportrendezvénynek a Praszler Stadion adott othont. A focitornát két korosztály, a tíz és a tizenkét éves sportolók számára szervezték. A házigazda csapatokon kívül, részt vett a nagyváradi Rapid, nagykárolyi Victoria, és a krasznai F.K. valamint Diószeg csapata. A focitornát a tíz éveseknél(U9) a nagykárolyi Victoria csapata nyerte meg, a mihályfalvi Unirea, a Diószeg és a Kraszna F.K.előtt. A tizenkét éveseknél (U13) pedig, szintén a nagykárolyi Victoria csapata győzött, megelőzve a Kraszna F.K. , a nagyváradi Rapid és az érmihályfalvi Unirea csapatát. Fontos megjegyezni hogy a Szabó Zoltán által felkészített csapat összességében, fiatalabb játékosokból állt mint ellenfeleik, ezért nem kell szégyenkezniük az elért eredmény miatt.

A facsikó futam a focitorna szünetében került megrendezésre, díjazottjai pedig: 1. helyezett: Csáki Áron a Zelk Zoltán gimnázium tanulója, 2. Silaghi Horea Nagykárolyból, 3. Debre Dávid Attila Krasznáról, mindannyian pénzjutalomban részesültek.

17.00 órakkor Bokor Irén: Kuthy Lajos élete-Válogatás műveiből című kötet bemutatóját tartották a Gödör rendezvényházban. Bokor Irén nyugalmazott tanárnő kötete már a tavalyi évben elkészült, érdeklődéssel vártuk  a bemutatót de a koronavírus járvány azonban ezt is, sok más esemény tervezetével együtt, sajnos, keresztűl húzta a tavalyi évben. Egykori kollégák, diákok jelentek meg, hogy végre kezükbe vehessék, településünk egyik híres szülöttének Kuthy Lajosnak, életéről és munkáiról szóló kötetet. Nyakó József polgármester köszöntője  után, Gheri Judit könyvtárosnő mutatta be a könyvet, és betekintést nyújtott a könyv megszületésének kulisszatitkaiba. Boros Emőke Blanka és Keresztesi Judit tanárnők szemelvényeket olvastak fel a kötetből. Bokor Irén köszönetet mondott Gheri Juditnak a hathatós segítségért amivel a kötet létrejöttét mindvégig segítette. Megtudhattuk, hogy Kuthy Lajos édesapja, Kuthy Sándor mint református tiszteletes került Érmihályfalvára.Kuthy egy jó kiállású, intelligens férfi volt, Mikszáth Kálmán is értékelte munkásságát. Végezetül a tanárnő dedikálta a jelenlévőknek a köteteket amelyeket mindenki ajándékba kapott.

20.00 órára nyílt meg a Gödör rendezvényház ajtaja azok előtt az örökifjú párok előtt akik úgy gondolták ezt az estét retró hangulatban szeretnék eltölteni. Az időutazáshoz a’60-as’70-es’80-as évek zenéit hívták segítségül dj.Kiss Csaba közreműködésével, aki tudta mivel kell felpörgetni a hangulatot,  felcsavarták a szőnyeget, égett a petróleum lámpa, odakint búcsúzott a nyár, miközben megpróbáltak lazítani… Az éjszakába nyúló rongylábazás után, ahogyan mondani szokták, hazatérve senkit sem kellett ringatni, hogy elaludjon.