Dióverő Nagyvásár 2021 szeptember 23-26

Dióverő Nagyvásár 2021 szeptember 23-26
2021. September 27.
Dióverő Nagyvásár 2021 szeptember 23-26

Az elmúlt hétvége eseményei röviden

Szeptember 25.-én szombaton reggel az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó esemény  vette kezdetét, ez pedig az őstermelők termékbemutatója. Itt mutathatják meg az idei év terményeit és termékeit, itt lehet, sőt kell dicsekedni a legszebb szőlővel, almával, burgonyával, lecsónak vagy zakuszkának valóval. Felsorolni szinte lehetetlen a sokféle terményt és amivel a környékbeli gazdák bemutatkoztak, igazi szín, illat és ízkarnevál alakult ki a pénteken felállított vásársátor alatt. Nagy László agrármérnök, falugazdász, az esemény programgazdája örömét fejezte ki, hogy sokan elfogadták meghívását és jelenlétükkel gazdagították a Dióverő Nagyvásár színvonalát.

10.00 órától, két program is kezdetét vette, mindkettő főleg a gyerekek érdeklődésére tartott számot, az egyik a sportcsarnokban zajlott, itt 12 éves korosztályú lányok számára, kézilabda torna került megrendezésre, csapatok látogattak el hozzánk Nagykárolyból és Székelyhídról, a házigazdák egy tizenegy és egy tizenkét éves lányokból álló csapattal léptek pályára. Csengeri Csongor tornatanár a rendezvény házigazdája, köszönetet mondott a résztvevő csapatoknak a részvételért. Mivel ebben a korosztályban még nem rendeznek versenyt csak bemutató mérkőzéseket játszanak minden csapat egyforma elismerést kapott. Ugyanakkor elmondta, gyakran lehetett kiváló megoldásokat látni a gyerekektől, amit a nézők tapsal jutalmaztak.

A másik programnak pedig a Dr.Andrássy Ernő Városi Múzeum adott otthont, itt Szilágyi Andrea múzeológus mutatta be a múzeumot a gyerekeknek, a tárlatvezetés után elkezdődött a foglalkozás, volt helyi épületek képeinek színezése, nemesi oklevél megírása és címer tervezése, adott volt a lehetőség a gyerekek kreativitásának kibontakoztatásához.

12.00 órakor újra csak párhuzamos programok voltak a Dióverő Nagyvásár műsorfolyamában. Aranylakodalmasok ünnepélyes köszöntése a Gödör rendezvényházban, ők ötven évvel ezelőtt, 1971-ben fogadtak egymásnak örök hűséget. Az ünneplő párok névsora, akiket sikerült elérni, vagy maguk jelentkeztek, mivel nem Érmihályfalván esküdtek: Szabó Árpád Iosif és Nagy Márta, Szellő Carol és Sáska Rozália, Marozsán Ștefan és Cservid Parschiva, Deac Ioan és Bocra Veronica, Simon Andrei és Sorbán Catalina, Seres Francisc és Ferenczik Ileana, Szilágyi Juliu és Gál Elisabeta. Akik nem tudtak megjelenni, az önkormányzat eljuttatja ajándékaikat.

A másik délben kezdődött program a sokak által várt ,,Roncsderbi bemutató és futam’’ volt. A Százholdon kialakított pályán jelentek meg az alaposan felkészített járgányok, hogy megméressék magukat egy ügyességet és lóerőket próbára tevő versenyben. A járművek és pilótáik regisztrációja után derült ki, hogy minden eddiginél nagyobb volt a részvételi kedv, az idei futamra 27 járművet neveztek be. A hivatalos verseny előtt két ifjú versenyző,  mutatta meg tudását, az alig nyolc éves, ifj. Szilágyi Attila ,,buggy’’járművel és Papp Kristóf  pedig quad-al, felnőttekhez mérhető versenyt vívtak egymással. Jutalmul oklevelet és kupát kaptak mindketten.

A négykerék meghajtású járművek külön kategóriában indultak, 3 ilyen autó állt starthoz. A többiek négyes csoportokban indultak, a csoportok a köbcentik alapján lettek kialakítva az esélyegyenlőség jegyében.  A nagyszámú induló miatt kis csúszás volt a tervezett programban de végre felbőgtek a motorok és elstartolt az első futam. Miután minden csoport lezárult, a korábbi helyezések figyelembevételével újabb kört futottak a járgányok, így alakult ki a végleges sorrend. Látványos előzések, borulások tették izgalmassá a csoportküzdelmeket, ugyanakkor örvendetes, hogy személyi sérülés nélkül ért véget a verseny. Az elérhető maximális pontszámmal első helyen végzett Diószegi Lajos Ford márkájú autójával. Színfoltja volt a roncsderbinek az, hogy hölgy versenyző is indult, Szűcs Enikő személyében aki Ford Fiestájával derekasan helytállt a versenyben, második helyezést érve el, szétlövéssel legyőzve a harmadik helyezett Portan Nándort aki Audival versenyzett. A szünetben felnidobó versenyre is sor került, itt márkás italokat vihettek el a nyertesek. Nagy érdeklődés mellett zajlott a rendezvény , köszönhetően a Senera, Mewi (Turuckai Béla és csapata), Satelit-service( Gábor Áron ), Ax cu came (Baghiu Ciprian), Varga Róbert, a városháza alkalmazottainak és az Aladin Hero Team csapatának, akik a rendezvény biztosítását végezték.

     ( A képen a második helyezett Szűcs Enikő járműve látható)

14.00  órai kezdettel ,,Az álmok útján-ahogyan én látom Debrecent. Rencz Csaba újságíróra emlékezve’’ Nagy Adrienn debreceni festőművész kiállításának megnyitóján vehettek részt a festészet kedvelői és Rencz Csaba néhai újságíró, munkásságának tisztelői. A kiállítás moderátora Felvinczi Erzsébet tanítónő volt, aki Boros Emőke Blanka tanárnővel, a művésznő verseiből adtak elő válogatást. Közreműködött még a Veres László Zsolt Városi Kórus Darabont Alíz karvezető irányításával. A művésznő immár harmadik alkalommal tart városunkban kiállítást, amelynek szomorú apropója, a tavaly tavasszal tragikus hirtelenséggel elhunyt ujságíró, Rencz Csaba előtti tisztelgés. A kiállításon jelen volt Rencz Csaba özvegye valamint  gyermekei, és a család több tagja. Nagy Adrienn szülővárosa, Létavértes, és jelenlegi lakhelye Debrecen után Érmihályfalvát tekinti harmadik otthonának. Egyik oka az, hogy Érmihályfalváról, és az érmelékről oly sokan keresik fel őt szakmájából (gyógymasszőr) kifolyólag, hogy folyamatosan értesül városunk eseményeiről, és az érmelléki táj pedig különösen közel áll szívéhez.

14.30 órakor kezdődött a Gödör rendezvényházban, az,,Uniós évforduló’’- partnerségi program, amely az 1950. Május 9. létrejött Schumann nyilatkozatról, valamint kisfilm és fotók bemutatása Robert Schumannról és Jean Monnetről. Az Europe Direct közreműködésével létrejött beszélgetés alatt, szó volt a ma is aktuális elvekről, mint például: szolidaritás, összefogás, ellentétek megszüntetése, valamint véleménynyilvánítás, jó e vagy sem nekünk az unió? A program moderátora Szabó Ödön történész, RMDSZ-es parlamenti képviselő volt.

15.30- órai kezdettel a megjelent testvér- és partnertelepülések delegációinak ünnepi fogadása történt:  Balmazújváros, Hajdúnánás, Nyíradony, Nyírbéltek, Nyírábrány, Barót és Korond.

16.00-órakor a vásársátorban megjelent érdeklődőket Nyakó József polgármester köszöntötte  majd Kovács Szabolcs a partiumi Falugazdász Hálózat ügyvezető elnöke és Nagy László agrármérnök, Érmelléki Falugazdász mondta el gondolatait. Ezután Balázs Dénes református tiszteletes, Popa Marius-Dumitru ortodox pap, valamint Szűcs Dániel baptista lelkipásztor ünnepélyesen megáldották az idei termést, áldást kérve a termelőkre és a termőföldre.

17.00 órától két a környékünkön általunk legjobban ismert és kedvelt néptánc csoport, az érsemjéni Ezüstperje és a helybéli Nyíló Akác mutatta meg megunhatatlan műsorát a nagyváradi Soroglya zenekar kíséretével a vásársátor alatt. A közönség sem maradt érzéketlen a produkciók láttán, itt-ott felfedezhettük a ritmus követését, lábbal vagy csípővel…

19.00 órakkor a Nagyvárad Tánceggyüttes ,,Hagyományok’’ című műsora még sokáig emlékezetes lesz számunkra. A magyar néptánc mellett, tájainkon együttélő nemzetiségek táncainak színes, káprázatos keresztmetszetét mutatva meg. Ritka alkalom amikor ilyen színvonalas néptáncműsort tekinthetünk meg élőben, más népek táncaiból.

20.00 órai kezdettel, Fábián Zoltán, ,,Őrzöm a lángot’’című műsorával lépett fel a vásársátor színpadán. Előadását talán az egykori énekmondókéhoz lehet hasonlítani, gitárjával a nemzeti összetartozás érzésének erősítésén tevékenykedik szerte a Kárpát- medencében.

21 órakor az érmihályfalvi Playtime zenekar rövid hangolás után, szinte felrobbantotta a vásársátor színpadát. Hozták amit vártunk, az igényesen összeállított repertoárt,  feldolgozásaikból. Gyakran az volt az érzésünk, hogy az általuk feldolgozott zeneszámok, jobbak mint az eredeti. Csupán csak az volt kérdés meddig tudja majd a közönség vastapsal visszatartani kedvelt zenekarát. A Playtime többször is engedett a kérésnek a közönség örömére.

Szeptember 26.-án vasárnap reggel már jóval a 8 órai kezdet előtt az örömfőzésre jelentkezett csapatok a kijelölt sátraik körül sürögtek-forogtak. Azt a rövid szemle alatt, észre lehetett venni, hogy minden csapatban voltak akik az alapanyagokat készítették elő, voltak akik kezében összefutottak a szálak,  a hangulatfelelősök pedig, minden sátornál gondoskodtak arról, hogy egy lélek se maradjon melegítő nélkül. Az örömfőzésre jelentkezők között voltak munkaközösségek, baráti társaságuk, ugyanakkor ki kell emelnünk a Zelk Zoltán Gimnázium VII. B osztályát Boros Emőke Blanka osztályfőnöknő irányításával. Korukat meghazudtoló módon, aprították a hozzávalókat, forgatták a fakanalat, miközben nem volt szükség egyszer sem a sebkötözőre. Finom főztjüket elismeréssel kóstolgatták a többi csapat tagjai.

10.00 órai kezdettel a gyerekek számára tartalmas kézműves foglalkozás kezdődött, a Gödör rendezvényházban, Színpompás ősz címmel. Gábor Éva tanítónő programgazda és pedagógus kolléganői fogadták a csillogószemű gyerekeket, akik a köszöntő után máris nekiláttak a szebbnél szebb dísztárgyak, rajzok és számtalan más kézműves alkotás elkészítéséhez. Találó program volt ez a kis művészek számára mert itt igazán elengedhették a fantáziájukat a tanító és tanárnők segítségével.

16.00 órakkor a Gödör rendezvény házban, ,,Kritikus szemmel az Unióról 2’’ címmel folytatódott a pénteken elindított program melyben az időközben összegyűlt nézetek megvitatása volt terítéken. Vincze Loránt, RMDSZ-es európai parlamenti képviselő, online üzenetével  kapcsolódott a beszélgetéshez, amelyet Varga Róbert, a Zelk Zoltán Gimnázium igazgatója moderált.

17.00 órától kezdődött a ,,Színpadi kavalkád’’ itt felléptek a helybéli, modern táncot kedvelő gyerekek. A tánccsoportok név szerint, a fellépés sorrendjében: Turbo Dance, Fresh Dance, Forever Dance .

18.00 órai kezdettel a Móka Színjátszó Csoport ,,Fizetek Főúr’’ című műsorát adta elő. A fülbemászó dallamok, kellemes melódiák, megannyi szép emléket idéztek fel a hallgatóságban. A vidám dalok között megtalálhatóak voltak a komolyabb, elgondolkodtató,  zeneszámok is. Néhány cím az elhangzottak közzül: A vén budai hársfák, Ne sírj kislány, Szívemben bomba van, Stux maga, stb. Bár a műsort nem először hallhatta a közönség, mégis megunhatatlan ez a produkciója is a Móka csapatának. Ez alkalommal Kulcsár Ágnes, Boros Emőke Blanka, Szabó János, Boros József, Varga István, Kecskés Zoltán szerepeltek a műsorban Darabont Alíz és Terjei Lóránd hangszeres közreműködésével.

19.00 órakkor lépett a vásársátor színpadára a Neonhal debreceni rockbanda. Magukat Christ N’ Roll zenekarnak is előszeretettel nevezik, utalva arra, hogy tagjaik keresztényként élik mindennapjaikat. Érdekességként még elmondható róluk, hogy a zenekarnak női dobosa van, Györki Szilvia. A zenekar tagjai még: Keveházi Tamás gitár és vokál, Urhegyi Pál basszusgitár, valamint Nagy Tamás Imre ének és gitár.

21.00 órától az USNK kolozsvári rapduó, Filep Kund és Laskay Nimród mutatta meg a megjelent rap kedvelőknek, hogy nem véletlenül nyerték meg az 2018-as X faktort Budapesten. Repertoárjukból nem maradhatott el a: Nem bízom, Széééééétcsaptam, vagy  legnagyobb slágerük a Posztolj. A koncert után,  nem maradhatott el az autogram osztás és a közös szelfizés, a tinilányok nagy örömére.

A Dióverő Nagyvásár utolsó fellépője hagyományosan mindíg a legnagyobb érdeklődésre számottartó előadó szokott lenni, nem volt ez másként most sem, hisz  a 21.30 órakor a Vásársátor színpadára lépő Radics Gigit a magyar könnyűzenei műfajt kedvelőknek nem kell bemutatni, országhatáron innen és túl. 2012-ben méltán a  6. Megasztár győztese lett, innentől megállíthatatlanul ível a karrierje, platina és aranylemezek, számtalan külföldi és tengerentúli fellépés jelzik  kivételes előadóművészi tehetségét. Felsorolni nehéz lenne slágereit, a Vadonatúj érzés című dal melódiája mindannyiunk fülében ismerősen cseng. A közönség a vásársátorban és környékén gyülekezve várta kedvencét aki legnagyobb slágereiből adott elő egy szép válogatást. A műsor után a művésznő készségesen fotózkodott rajongóival.

A rendezvény ideje alatt az érvényes járványügyi szabályok betartását figyelembe vették.

További képek a facebook oldalunkon: itt

Keresés