Dióverő Nagyvásár, folytatódik a hagyomány

Dióverő Nagyvásár, folytatódik a hagyomány
2021. September 24.
dio csut

Az idei ünnepség az egykori vásárok hangulatának megőrzése mellett az Európai Unióval kapcsolatos témák köré csoportosult

 Idén szeptember 23.-26. között kerül megrendezésre a Dióverő Nagyvásár. A tavaly elmaradt rendezvény idén új lendületet kapott, régi jól bejáratott és új programok kerültek az eseménynaptárba.

 

 Szeptember 23-án csütörtökön 16 óra után, vette kezdetét a Gödör rendezvényházban, a ,,Szomszédok vagyunk’’ elnevezésű program. Zeffer Tímea az 1-es számú Technológiai Líceum igazgatónője és Boda Brigitta tanárnő moderálásával és a líceum diákjainak közreműködésével. Bemutatásra kerültek a különböző projektek amelyekben az elmúlt időszakban részt vettek, vagy most vannak folyamatban. Ezek az Erasmus, a POCU, POC, és a ROSE. Az Erasmus pályázatban például Olaszországgal, Görögországgal, Litvániával Portugáliával és Finnországgal van az 1-es Számú Technológiai Líceum partnerségben. Megtekinthettük azokat a  kisfilmeket is, amelyeket a diákok segítségével állítottak össze, a külföldi képzések, szakmai gyakorlatok, alatt készült fotók felhasználásával.

18.00 órai kezdettel,ugyanitt, Dérer Ferenc:,,Bihari Naplók’’ című könyvének bemutatóján vehettünk részt. Dérer Ferenc neve nem ismeretlen az érmihályfalvi emberek számára, hiszen, településünkön született 1944 január 13.-án. Annó, gyakran olvashattuk cikkeit, beszámolóit, előbb a Fáklya, majd a Bihari Napló hasábjain. 2016 óta a Biharország állandó szerzője. A könyvbemutatóra érkező érdeklődők többsége, mint régi jó barátot üdvözölték ,,Ferit’’. A kötet 2020-ban jelent meg, és felöleli megyénk minden magyarok lakta térségét régebbi és új riportválogatásaival. Karsai Attila alpolgármester köszöntő szavai után, Szűcs László újságíró, pályatárs, mutatta be a könyvet, majd a szerző emlékezett vissza az Érmihályfalván töltött éveire, első szárnypróbálgatásaira az újságírás terén. Újságírói, riporteri munkásságát, főként vidám történetekkel mutatta be, olykor derültséget keltve hallgatóságában. Bíztató számunkra, hogy újabb kötet megírása is szerepel tervei között. A könyvbemutató végén Bíró Rozália RMDSZ –es parlamenti képviselőnő is néhány szóban méltatta a szerzőt, ezután lehetőség volt a szerző által dedikált kötetek megvásárlására.

 A koraesti órákban a Gödör rendezvényházban a helybéli Veres László Zsolt Városi Kórus műsorát hallgattuk meg Darabont Alíz karvezető közreműködésével. A karvezetőnő a program kezdetén bemutatta a kórus megalakulásának és tevékenységének rövid történetét.  Az est első két éneke a kórus névadójának, a néhai Veres László Zsoltnak,  négyszólamra, átírt népdalfeldolgozása: ,,Hej azért ’’és a ,, Kapitány úr’’volt. Ezután egy a környékünkön leginkább kedvelt népdalokból adtak át hallgatóságuknak egy csokorra valót a Lupsa János vezette citerazenekar közreműködésével. A hálás közönség vastapssal jutalmazta előadásukat.

Ezután Szőcs Lőrinc és ,,bandája’’ lépett a képzeletbeli színpadra. Hallgatókkal kezdték műsorukat, amelyek hangulatukban jobban simultak az előző programhoz, majd fokozatosan áttértek a magyar és cigánynóták gyorsabb ritmusaira. A rendezvényre látogatók asztalaira felkerültek a finom falatok, előkerültek az otthonról hozott itókák is, melyekkel csak tovább fokozták a résztvevők jókedvét.

Keresés