Dióverő Szíp Napok – Diófaültetéssel, méhésztalálkozóval, siligósütéssel

Dióverő Szíp Napok – Diófaültetéssel, méhésztalálkozóval, siligósütéssel
2013. October 5.
Szombat reggelre fagy fehérítette ki a kerteket, mezőket, ám napközben jóleső napsugarak tették kellemessé a Dióverő Szíp Napok programjain résztvevők számára a szórakozást.
/vlm/Image/Show/84/
Nagypapák és unokák ültettek diófákat

Szombat reggel még fázósan húzhatták magukon szorosabbra a szervezők sürgölődésük közben a kabátot, hiszen faggyal köszöntött ránk az idei Dióverő Szíp Napok. A II.Érmelléki Méhésztalálkozón portékáikat kínálók érkeztek legelőbb a strand területére. Gyula Lehel főszervező számvetése szerint többen voltak, mint tavaly, és bár reggel még kevesen forgolódtak a mindenféle méhészeti eszközt, felszerelést, védőruhát, szakkönyvet kínáló sátrak és autók között, délelőttre, délre megpezsdült az élet. Az érdeklődőknek a Gödör Rendezvényházban szakemberek tartottak méhészet-témában előadásokat. Közben az udvaron a Részek Viadala csapatainak sátrai alatt bográcsok alatt lobbantak a tüzek, de a siligó sütés előkészületei is megtörténtek.
Szerényebb programmal várjuk idén az érdeklődőket – mondta megnyitó beszédében Nyakó József polgármester, hozzátéve ugyanakkor, hogy az őstermelők terménybemutatója iránt idén kevés gazdálkodó érdeklődött.
A polgármester szavai után Szabó János, a Móka színjátszó csoport alapító-vezetője olvasta fel I.Ferdinánd császár 1845-ben kelt levelét, melyben vásártartási joggal ruházta fel Érmihályfalvát (a szöveget teljes egészében elolvasható ide kattintva).
Korántsem olyan szegényes a Dióverő Szíp Napok programja, főleg, ha tekintetbe vesszük, hogy májusban Nyíló Akác Napokat tartanak, alig egy hónapja pedig a Részek Viadalára került sor – gratulált a szervezőknek, résztvevőknek Cseke Attila képviselő. A politikus azt kívánta a házigazdáknak, hogy legalább addig éljen rendezvényük, ameddig egy diófára is számítani lehet.
Apropó, diófa – faültetés következett a programban: a már említett Részek Viadala csapatainak egy-egy nagyapa-unoka párosát várták a mikrofon mellé, ahol diófacsemetéket vehettek át, hogy azt városrészeikben később elültessék. Helyben, a strand udvarának hátsó részében azon mód el is ültettek további kettőt, de a következő hetekben még mintegy 30 diófát ültetnek el városszerte.
A méhészek találkozójának szünetében Köröstárkányból érkezett gyerekek, illetve vezetőjük, Szakács Zoltán tiszteletes és felesége adott elő reneszánsz zenét, mellettük a Darabont Aliz tanárnő vezette Zenebona csapat is fellépett a rendezvényházban.
Ugyancsak bent lehetett megtekinteni először, majd a kinti hőmérséklet melegedésével már a teraszon is azt a bemutató kaptárt, melynek üvegfalán át nyomon lehetett követni a méhek nyüzsgölődését – ezzel a szokatlan, ám látványos meglepetéssel Gyula Lehel, a méhésztalálkozó szervezője rukkolt ki.
Az előre tervezett program pontjai ezzel el is fogytak, ami a strand épületét és udvarát illeti, ami közel sem jelentette azt, hogy délután elnéptelenedett volna a helyszín – tovább készültek a bográcsosok, szólt a zene, a méhészeti standok körül tovább zajlott a nézelődés, vásárlás, kora este pedig oda érkeztek meg az esti szüreti bálba hívogató szekerek, “fedélzetükön” a Nyíló Akác néptánccsoport tagjaival, akik órákon át rótták az utcákat, hívogattak az esti bálba.

Keresés