Dr. Ábrám László emlékére

Dr. Ábrám László emlékére
2017. March 3.
"Dr. Ábrám László nyugdíjas érmihályfalvi orvos 85 évesen átlépte a földi élet küszöbét." Unokaöccse, dr. Ábrám Zoltán nekrológja.
/vlm/Image/Show/84/
Március elsején hajnalban, amikor február hónap átsuhan a tavaszba, néhol szökőnapot beiktatva, idén anélkül, dr. Ábrám László nyugdíjas érmihályfalvi orvos 85 évesen átlépte a földi élet küszöbét. Azok közé a példaértékű, a közösség által megbecsült körorvosok közé tartozott, aki egyre kopottabb orvosi táskája kiapadhatatlan tartalmára hagyatkozva emberéleteket mentett meg, ideig-óráig visszaadta számukra az egészséget, a reményt. Becsülettel végzett munkáját még az édesapját politikai okokból börtönbe küldő kommunista állam is elismerte, munkaérdemrenddel jutalmazta. Pedig ő csak a kötelességét végezte, emberi közösségek jobbulásán és egyének gyógyításán fáradozott, ahogyan azt Marosvásárhely orvosegyetemén jó alaposan megtanították a ma már régimódinak titulált professzorok.
Immár nyugdíjas özvegyként, 2009-ben Érmihályfalva díszpolgárává választották, az indoklás szerint nemcsak szakmai tevékenysége, hanem egyúttal a helyi közösséget szolgáló fáradozásai elismeréseképpen. Valóban, szerepet vállalt az 1989 utáni magyar önszerveződésben, tanácsosi tisztséget töltött be, szerzője Érmihályfalva monográfiájának, aktív résztvevője volt számos rendezvénynek. Kiemelten az érmihályfalvi (és nem csupán) megemlékezéseknek az 1956-os magyar forradalom áldozataira. Mindez nem véletlen, az apai örökség és a hely szellemének a továbbvitele, a szülőkhöz és a szülőföldhöz való ragaszkodás megnyilvánulása.
Pál apostol szavai hirdetik a vigasztalást a hátrahagyottaknak: „Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam.”;
Unokaöccse, dr. Ábrám Zoltán

Keresés