Dr. Andrássy Ernő életét és munkásságát ismertető könyvet mutattak be a városi könyvtárban

Dr. Andrássy Ernő életét és munkásságát ismertető könyvet mutattak be a városi könyvtárban
2023. September 27.
Andrassy 1

Ottományi Katalin, régész (Andrássy doktor unokája),a könyv társszerzője a családban fennmaradt emlékeket is beleszőtte a tudományos igényességgel összeállított műbe,amely az Érmellék utolsó polihisztorának is nevezett Dr. Andrássy Ernő életét és munkásságát mutatja be. Még mindig hálával emlegetik az egykori betegek leszármazottai az Érmelléken népszerű doktort, a szegények orvosát, aki ingyen gyógyította a rászorulókat.Szilágyi Éva Andrea, múzeológus nyitotta meg az előadást, röviden bemutatta a kötet szerzőjét valamint azt is megtudhattuk, a Partiumban itt kerül először az olvasók kezébe ez a hiánypótló kiadvány.

Ottományi Katalin bevezetőjéből kiderült, nagyapja hatására lett régész, és már gyerekkorában elhatározta, hogy könyvet fog írni Andrássy doktorról. A szerzőbemutatta nagyapja családi hátterét, betekintést nyertünk az orvos, természettudós, régész Andrássy Ernő életébe, a régészeti ásatások helyszíneibe, majd pedig a tudományos publikációk sorába. Saját lakásában alapította meg az Érmellék Történelmi múzeumát, itt állította ki az általa fellelt érmeket, leleteket, festményeket, madártojás gyűjteményét, ez utóbbi ,,Közép-Kelet-Európa legnagyobb és pótolhatatlan fészekalj gyűjteménye”.

Megismerhettük a polihisztor doktor szerteágazó tevékenységét, amelybe a nótaköltés, az Országos Magyar Párt érmihályfalvi tagozatának vezetése, és más közéleti szerepvállalás is belefért. Az 1956-os magyarországi forradalom hatására létrejött érmihályfalvi csoport tagjaként a hatóságok látókörébe került, 1958. július 25-én letartóztatták majd 6 év börtönre ítélték. A teljes vagyonelkobzás eredményeként könyvtárát(4200 kötet), több ezer darabot számláló régészeti gyűjteméyét, tojásgyűjteményét, festményeit elvették és a nagyváradi múzeumba szállították.

1964 áprilisában engedték szabadon, a leromlott egészségi állapotban lévő doktor haláláig (1968. május 1.) az érmihályfalvi szülőotthonban dolgozott.

A kötet végén a családdal kapcsolatos információk, fényképek, levelezések valamint az utókor emlékezete kerül az olvasók elé.

A könyvbemutató dedikálással és kötetlen beszélgetéssel ért véget.

A könyvet a főtéren található újságos bódéban 70 lejes áron lehet megvásárolni.

Balázs József Attila

Keresés