“Egész élete harc és lázadás volt”

“Egész élete harc és lázadás volt”
2019. December 9.
A költőről készült film levetítésével és az elsősorban megzenésített versekre összpontosító gyerek- és ifjúsági kórustalálkozóval emlékeztek Érmihályfalván Máté Imrére, halála 30. évfordulóján. Az alábbi elérhetőségen megtekinthető a film.
/vlm/Image/Show/84/
Az érmihályfalvi Máté Imre költőről (1934 – 1989) minden évben megemlékeznek szülővárosában szavalóversennyel, kerekasztal-beszélgetésekkel, koszorúzással, idén azonban, halálának 30. évfordulóján (december 8.) az Érmihályfalváért Egyesület, a költő nevét viselő városi könyvtár, illetve a város másik nagy költő szülöttjének, Zelk Zoltánnak a nevét viselő általános iskola összefogásával megnyert pályázatnak köszönhetően sikerült emlékezetes(ebb) tisztelgést megszervezni. Nevezettek felkérésére ugyanis a székelyhídi Ér TV stábja filmet készített Máté Imréről, ennek premiere volt szombat délután a helyi kultúrházban, a vetítést gyerek- és ifjúsági kórusok találkozójával egészítették ki.
A széksorokat megtöltőket Geszti Ivett tanárnő műsorvezetőként köszöntötte, elsőként Nyakó Józsefnek adva szót. A polgármester, miután gratulált a sikeresen pályázóknak, úgy vélte, Máté Imre örülne a telt ház láttán. Személyes emlékeit felelevenítve kifejtette: a költő egy “izgága” ember volt, aki a cenzúra léte, és a demokrácia hiánya miatt lázadt, ám ma sem lenne boldog, amikor a szabadság túlzott szabadosságba csapott át, szerinte ma is egy befelé forduló személyiség lenne.
A költő alakját és életútját Szilágyi Ferenc Hubart költő, képzőművész elevenítette fel röviden, azzal, hogy a teremben azok vannak többségben, akik életkoruknál fogva a legkevesebbet tudhatnak Máté Imréről, aki az általa annyira óhajtott rendszerváltást csupán két hét híján nem érhette meg. Kiemelkedővé szellemi kapacitása tette, ami felülkerekedett testi fogyatékosságán.
A beszédeket a gyermek és ifjúsági kórustalálkozó követte. Sorrendben felléptek: a nagyváradi Szacsvay Kórus Kiss Tünde vezetésével, a Szatmári Gyermekkar a helyi gyökerű Dobosi Csilla vezetésével, a margittai Mi-Kis Kórusunk Puskás Miklós vezetésével, és a helyi Csilinka gyerekkórus Darabont Aliz vezetésével, a pódiumra álltak életkora az óvodásoktól a középiskolásokig terjedt. A találkozót, melynek fő témája a megzenésített versek – köztük Máté Imréé is – előadása volt, közös éneklés zárta, a kórusok Ady Endre: Kis, karácsonyi ének című költeményének megzenésített változatát adták elő.
Mindezt követte a már említett, Forgó táncban című, mintegy 20 perces film levetítése. Bíró Orsolya riporter, Forró Csaba operatőr és Medvéssy Szabolcs vágó alkotásában megszólalnak költő- és kortársak, illetve természetesen végigkövetik Máté Imre életútját.
A költő egyik megjelent verseskötetének címével azonos című film hétfőtől bárki számára elérhető és megtekinthető az Ér Hangja Médiacsoport közösségi oldalán – ITT.
Az esemény a költő szobrának megkoszorúzásával folytatódott: a kultúrházban egybegyűltek, ide értve a kórusokat is, fáklyás felvezetéssel vonultak a Széchenyi térre, a szobornál egy versének eléneklése után a Polgármesteri Hivatal nevében Karsai Attila alpolgármester, az RMDSZ-szervezetében Boda Brigitta tanácsos, a könyvtáréban Gheri Judit könyvtáros, illetve a kórusok részéről a margittaiak koszorúztak.
Mire mindenki visszaérkezett a kultúrházba, annak nézőtere “étteremmé” változott, az eseménysorozat közös vacsorával zárult.
(Bihari Napló)

Keresés