Egy eltűnt sírjel nyomában

Egy eltűnt sírjel nyomában
2016. October 21.
A Nagy Imre lelkésznek állított sírjel éppen idén 100 esztendős... lett volna, ha nemrégiben el nem tűnik. Hiányát Kovács Rozália helytörténész fedezte fel.
2_sir_nagy_imre_wm
A sírjel, illetve csak gazos, hűlt helye...

Amikor az Ausztráliából hazalátogató Lovass Ferenccel a temetőt járva felkerestük a Lovass sírokat, akkor vettem észre, hogy az egyik sírról hiányzik Lovass Irma férjének, Nagy Imre szalacsi református lelkésznek a több mint 2 méter magas fából faragott sírjele. A sírjel a főút jobb oldalán a 44.sor 2. helyén állt.

A sírjel felírata: NAGY IMRE / volt szalacsi / ref.lelkész/ —1867 aug /28-án megh. / 1916 jún.2. / Örök béke legyen / —felett / örök üdvösség / lelkének az égbe / emeltették gyermekei /

(Bal oldali képünkön a sírjel maradványa a földben.)

Mit tudunk Nagy Imréről? Az érmihályfalvi halottak anyakönyvében a bejegyzés: 1916 június 2 Nagy Imre nyug.lelkész nős Lovass Irmával 48 éves, született Nádudvaron, a halál oka általános vízkór, temette Végh József és Gönczy Sándor lelkipásztor.

Lovass Irma, Lovass Károly hat gyermekének egyike, ő a Nagy Imre felesége, kitől hat gyermeke született: Zoltán, Irén, Imre, Pál, Irma és Ilona, tudjuk meg a Lovass családfáról.

Nagy Imre lelkipásztor kitűnő szónok, egyházépítő lelkipásztor, 1898-tól lelkész volt Szalacson. Lelkészi működése alatt újítják meg a templomot, a fiú- és leányiskola épületét javítják, felújítják. Nevéhez fűződik az országos hírű Noé szőlőoltvány-telep létrehozása, mely sok embernek adott munkát és megélhetési lehetőséget a településen. “Táplálta a gyülekezetet Igével vasárnap, kenyérrel hétköznap” – emlékezik reá egyik leánya.

“Nem szükséges Amerikába kimenni, Amerika van itt is, csak dolgozni kell tudni” – mondattal buzdította munkára a híveket.

Ez a bizonyos fejfa az idén éppen száz éves… lett volna!

Kinek volt útjában ? Ki tüzelte el ? Vagy hová tűnt ? Nincs válasz!

A halottak nem vádolnak! A lelkiismeret sem?

          Kovács Rozália

Keresés