Egy nagymultú család gyászszertartása

Egy nagymultú család gyászszertartása
2017. April 25.
Az Érmelléken (is) közismert, nagymultú Andrássy-család egy tagját temették el szombaton az érmihályfalvi római katolikus temetőben. Az ez alkalomból összegyűlt családtagok emlékhelyeket is felkerestek.
/vlm/Image/Show/84/
A gyászszertartás résztvevői az érmihályfalvi Andrássy-sírboltnál

Dr. Andrássy Ernő (1894, Szalacs – 1968, Érmihályfalva) orvost, ornitológust, régészt szokták az Érmellék utolsó polihisztorának nevezni.

A régió idősebb lakosaiban még élénken él a nagytudású, az Érmihályfalvi Csoport pere nyomán bebörtönzött és vagyonelkobzásra ítélt személyiség emléke, akit a város 2008-ban díszpolgárává avatott, ugyanabban az évben avatták fel mellszobrát a főtéren (képünkön). Utóbbi ünnepségen részt vett Andrássy Péter, dr.Andrássy Ernő fia, aki akkor beszédében felelevenítette: édesapja arra kérte őket, halála után Érmihályfalván temessék el, mert szeretett itt élni, majd a család 24 élő tagja nevében megköszönte, hogy a város őrzi édesapjuk emlékét. A család és a város közötti köteléket továbbra is megtartották, erre bizonyíték, hogy Andrássy Péter bőkezűen támogatta mások mellett a helyi római katolikus ravatalozó felépítését, illetve saját könyvtárát felajánlotta és a Máté Imre Városi Könyvtárnak adományozta.

Dr. Andrássy Ernő három gyereke közül Andrássy Péter távozott utolsóként az élők sorából 2016. december 21-én, életének 93. évében. A család akkor kiadott gyászjelentésében az áll, hogy “temetéséről később intézkednek”, ám hamvait Érmihályfalván helyezik végső nyugalomra. Utóbbira került sor április 22-én szombaton. A szomorú eseményre egybegyűlt családtagok aznap reggel ez alkalomból ellátogattak Szalacsra és Ottományba is. Horváth Béla, a község polgármesterének kalauzolásával az ottományi Komáromi kúriában, mely kiállítóházként működik, megtekintették azt a termet, melyben az Andrássy család, illetve a dr.Andrássy Ernő apósára, az Afrika-kutató és a debreceni főgimnáziumi tanár Hetényi Kovács Jánosra vonatkozó relikviák találhatóak.

Szalacson a pincesoron jártak, megnézték az egykori orvosi rendelőt, illetve fejet hajtottak a 2014-ben avatott szoborparkban dr.Andrássy Ernő szobra előtt (legalsó képünk). Ugyanaznap délelőtt Érmihályfalván a családtagok a dr. Andrássy Ernő nevét viselő múzeumban jártak.

A gyászszertartásra délután 14 órától került sor, a római katolikus ravatalozóban Bogdán István plébános mondott beszédet, Andrássy Pétert négy unokahúgától és egy unokaöccsétől, illetve azok családjaitól, további a helyi ismerősöktől, tisztelőitől búcsúztatva (bal oldali képünkön: útban a ravatalozótól a sirboltoz). A szertartáson a helyi református egyházközséget Balázsné Kiss Csilla lelkész, az önkormányzatot Nyakó József polgármester képviselte, Szalacsról Horváth Béla polgármester a helyi, dr.Andrássy Ernő nevét viselő cserkészcsapat hat tagját is elhozta. A nagymultú család neve néhai ifj.dr.Andrássy Ernő fia (a most temetett Andrássy Péter unokaöccse), a Budapesten élő dr.Andrássy Péter és az ő fiai révén él tovább.

(Bihari Napló)