Egyházzenei koncertek estéje

Egyházzenei koncertek estéje
2014. May 15.
A református és a római katolikus templomban is koncertet tartottak csütörtök este. Előbbiben ökumenikus istentisztelet is volt.
/vlm/Image/Show/84/
A Musica Sacra kórus, illetve Józsa Domokos koncertjeik közben

Csütörtök délutánra már elapadtak az égi csatornák, és a nap is kisütött, mire a Nyíló Akác Napok 17 órás programjára, ökumenikus istentiszteletre hívtak a református templom harangjai. Ezen Balázs Dénes lelkipásztor volt az igehirdető, és egyebek mellett imádkozott azért is, hogy a következő napokban az elemek kíméljék meg a várost, ne legyen akadálya az együtt ünneplésnek.
A többi egyházközség nevében igei üzenetet adott át Husztig Róbert római katolikus segédlelkész, dr.Zima Zorel görög katolikus, és Popa Marius ortodox lelkész.
Ezen alkalommal emlékeztek meg arról is, hogy 10 esztendeje alakult meg a református gyülekezet Musica Sacra kamarakórusa. Balázsné Kiss Csilla lelkész, aki kórustag is, az eddig megjelent két CD-jükből adott át ajándékként a vendég lelkészeknek, illetve Nyakó József polgármesternek, majd stílszerűen 6 énekszámmal ajándékozta meg az ünnepelt a hallgatóságot. Az istentiszteletet követő szeretetvendégségen a születésnapi tortát is megvágták.

Miután a fenti program véget ért, nem sokára kezdődött a másik: a római katolikus templomban orgonakoncertre került sor 19 órától. Ezen Bogdán István tisztelendő köszöntötte az egybegyűlteket, elmondva, hogy rendkívülinek nevezhető esemény ez az egyházközség életében. A koncertező Józsa Domokos, a nagyvárad-szőlősi római katolikus egyházközség kántora volt, az elhangzott műveket, és azok szerzőit (John Stanley, Domenico Zipoli, César Auguste Frank, Johann Pachelbel) Bogdán István mutatta be. Az eseményen jelen volt Pálos István jelenleg nagyvárad-szőlősi tisztelendő is, aki korábban az érmihályfalvi római katolikusok lelkésze is volt. A koncert után meg lehetett vásárolni Józsa Domokos CD-it is, melyeken a nagyvárad-szőlősi templom megújult orgonáján játszik.

Keresés