Elkészültek a 48-as főút felújításának tervei

Elkészültek a 48-as főút felújításának tervei
2017. August 31.
A teljes szakaszon, Debrecentől Nyírábrányig felújítják a 48-ast, emellett nagyhatárrá fejlesztik a Nyírábrány-Érmihályfalva átkelőt.
/vlm/Image/Show/84/
A teljes szakaszon felújítják a 48-ast

A 48-as főút Debrecentől Nyírábrányig, az országhatárig ér. A magyar-román határon a Nyírábrány-Érmihályfalva felújított határállomás 2000-ben nyílt meg a személyforgalom számára. A határátkelő átértékelésével jelentősen megnőtt a forgalom az úton, ezért szeretné azt felújítani a kormány. Az út megújítása a baleseti statisztikai vizsgálat alapján is indokolt.

A beruházást a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) fogja lebonyolítani. A cég tavaly tavasszal szerződött a tervezésre a budapesti székhelyű Uvaterv Út-, Vasúttervező Zrt. nyerte a megbízást, nettó 88 millió forintért.

A 48-as főút jelenlegi burkolat- és koronaszélessége, valamint állapota nem felel meg a főúti követelményeknek. Épp ezért a burkolatot 7,5 méterre, a koronát 12 méterre szélesítik, illetve a burkolat teherbírását 11,5 tonnás teherbírásra erősítik meg.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a Dehir.hu mostani megkeresésére közölte, az Uvaterv elkészítette az engedélyes és kiviteli terveket, emellett megvan a megvalósításhoz szükséges jogerős építési engedély is.

A mérnöki és műszaki ellenőri feladatok ellátására már kiírta a közbeszerzést a NIF, a kivitelező kiválasztására vonatkozó közbeszerzési eljárás előkészítése pedig folyamatban van. A közbeszerzési eljárás lefolytatását követően az építési munkák 2018 második negyedévben kezdődhetnek el.

A beruházást elsősorban uniós forrásból, az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program részeként valósítják meg. Hogy mennyibe kerül majd a 48-as főút felújítása, az a közbeszerzési eljárás lefolytatása után derül ki. A kormány korábbi számításai szerint 15 és fél milliárd forintba kerülhet a beruházás, de ez változhat.

A 48-as főút felújításával párhuzamosan egyébként nagyhatárrá fejlesztik a Nyírábrány-Érmihályfalva átkelőt, de az a beruházás nem a 48-as fejlesztésének a része.

(dehir.hu)