Elkezdődött a 2019-es pótérettségi

Elkezdődött a 2019-es pótérettségi
2019. August 22.
Az érmihályfalvi líceum vizsgázói Margittán pótérettségiznek.
/vlm/Image/Show/84/
(Illusztráció)
A 2019-es érettségi vizsga őszi időszakára azok iratkozhattak fel, akiknek nem sikerült a nyár elején vagy egy korábbi évben átmenő jegyet kapniuk egy vagy több tantárgyból, illetve ha átlaguk nem érte el a 6-os jegyet.
Összesen 1371 diák iratkozott fel a pótérettségire Bihar megyében, ebből 914-en az idén végzettek közül, 457-en pedig a korábbi évekből. A legtöbben, szám szerint 920-an a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból vizsgáznak, 726-an pedig a választott tantárgyból. A román nyelv és irodalom írásbelire 647 diák jelentkezett, az anyanyelvi vizsgára pedig 94. A kompetenciákat felmérő vizsgákat az írásbeliket követően tartják meg.
Bihar megyében összesen hat vizsgaközpont van: Nagyváradon a Traian Vuia Műszaki Líceumban és az Emanuel Baptista Teológiai Líceumban, a megyében pedig a szalontai Arany János Elméleti Líceumban, az élesdi Constantin Șerban Elméleti Líceumban, a margittai Horváth János Elméleti Líceumban, valamint a belényesi Nicolae Bolcaș Vokacionális Líceumban. Bihar megyében még egy javítóközpontot is létesítettek, ahol más megye diákjainak dolgozatait értékelik majd.
Az érmihályfalvi 1. számú Technológiai Líceumban végzettek közül 19-en jelentkeztek pótérettségire, ők a margittai központban vizsgáznak.
Augusztus 21-én reggel a román nyelv és irodalom írásbeli vizsgát tartották meg, melyre 647 diák iratkozott fel megyénkben, közülük 533-an jelentek meg az első napon, 107-en hiányoztak és hét diákot kizártak, mert telefonokat és fülhallgatókat találtak náluk. Mind a hét kizárt érettségiző a margittai Horváth János Elméleti Líceumban kialakított vizsgaközpontban vizsgázott. A kizárás miatt a diákok a következő két vizsgaidőszakra nem jelentkezhetnek, ami azt jelenti, hogy leghamarabb 2021 nyarán próbálkozhatnak újra.
Az Oktatási Minisztérium által elfogadott program szerint augusztus 23-án a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, 26-án pedig a választott tantárgyból írásbeliznek a diákok. Augusztus 27-én és 28-án tartják a román nyelvi kompetenciákat felmérő szóbeli vizsgát, 29-én anyanyelvből szóbeliznek a tanulók, augusztus 30-án és szeptember 2-án a digitális kompetenciák felmérését tartják meg, szeptember 2-án és 3-án pedig az idegennyelv-szóbeli zajlik. Az eredményeket szeptember 3-án 12 óráig közlik, és ugyanaznap 16 óráig fogadják az óvásokat, melyeket szeptember 3–6. között bírálnak el. A végleges eredményeket szeptember 7-én függesztik ki.