Elkezdődött a képességfelmérő

Elkezdődött a képességfelmérő
2019. June 18.
Országszerte 154.956 nyolcadik osztályt végzett tanuló iratkozott fel a ma kezdődött képességfelmérő vizsgára – közölte az oktatási minisztérium. Az eredményeket június 25-én teszik közzé.
/vlm/Image/Show/84/
(Illusztráció)

A képességfelmérő ma kezdődött a román nyelv és irodalom írásbeli vizsgával, június 20-án, csütörtökön matematikából vizsgáznak a diákok, 21-én, pénteken pedig a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok anyanyelvi irodalom- és nyelvtantudását mérik fel.

Az eredményeket június 25-én, kedden délig teszik közzé a vizsgaközpontoknál, és aznap 14 és 20 óra között fogadják az óvásokat. Az óvások elbírálása utáni végleges eredményeket június 29-én, szombaton ismertetik.

A vizsga minden nap reggel kilenckor kezdődik, a tanulóknak legkésőbb 8 óra 30 percig el kell foglalniuk helyüket a teremben. A szaktárca tájékoztatása szerint a vizsgára jelentkező diákoknál kell hogy legyen személyazonossági irat, kékkel író toll vagy golyóstoll, valamint – a matematikavizsgán – ceruza és egyéb eszközök a rajzok elkészítéséhez. Iskolatáskát, hátizsákot, tankönyveket, szótárakat, jegyzeteket tilos bevinni a terembe, mint ahogy telefont, táblagépet vagy USB-tárolót is.

A tanügyminisztérium indított egy ingyenes telefonvonalat – 0800801100 –, amelyen jelenteni lehet bármilyen, a vizsgával kapcsolatban észlelt rendellenességet. A szám június 18-a és 20-a között lesz hívható 8-tól 16 óráig, valamint június 21-én, pénteken 8 és 14 óra között. A képességfelmérőn szerzett jegyek átlaga 80 százalékos arányban számít bele a felvételijegybe, a fennmaradó 20 százalékot az 5–8. osztály tanulmányi átlaga adja.

(Bihari Napló)