Elkezdődött az úszásoktatás az érmihályfalvi uszodában

Elkezdődött az úszásoktatás az érmihályfalvi uszodában
2023. June 21.
uszoda_borito

Kezdetét vette az elemi osztályosok úszásoktatása az érmihályfalvi uszodában. Az uszoda megépítésének története a 2018-as esztendőre nyúlik vissza, amikor Cseke Attila RMDSZ-es szenátor és Szabó Ödön RMDSZ-es képviselő, az akkori Bihar Megyei Tanács elnökével, Pásztor Sándorral útjára indították Bihar megyében hét, vidéken megépítendő uszodát magába foglaló programot. Érmihályfalván május 9-én került átadásra az uszoda. A tanulók  10 óra úszásoktatásban részesülnek, amit az Emberi Erőforrás Operatív Programján keresztül, biztosít az Európai Unió. Érmihályfalva önkormányzata három intézménnyel, a Zelk Zoltán Gimnáziummal, az 1-es számú Technológiai Líceummal és az érkörtvélyesi ”Dr. Balasi József ’’Általános Iskolával karöltve, pályázta és nyerte meg azt a lehetőséget,  amelyben összesen 360 diák vesz részt az oktatásban, amiből 264 helybéli és 96 érkörtvélyesi.

Egy oktatási turnusban 8 gyerek és egy felvigyázó tanár vesz részt, a tanórákat a helyi önkormányzat által biztosított úszómester tartja, keddtől péntekig, napi 6 órában. A projekt szerint minden gyerek úszófelszereléshez jut ami tartalmaz egy hátitáskát, úszósapkát, fürdőruhát, úszószemüveget, törölközőt, papucsot, az oktatás végén ebédet kapnak, amit közösen fogyasztanak el a kísérőtanárukkal.

Az oktatás során használják a projekt által biztosított egyéb felszereléseket: úszódeszka, úszóöv, víz alatti úszást segítő eszközök, stb. Ezzel párhuzamosan mindhárom tanintézményben outdoor-oktatás történik (szabadban zajló tevékenységek), ahol foglalkoznak a tanulók egészséges életmódra nevelésével, az egészséges táplálkozás és a helyes életvitel elsajátításának előtérbe helyezésével. Ezen tevékenységek lebonyolításához, mindhárom említett iskolának az Európai Unió biztosított eszközöket, egy-egy pavilion sátrat, asztalokat, székeket, babzsákfoteleket, mágnestáblákat, és elsősegély bábukat.

Karsai Attila alpolgármester kifejtette, nagyon fontos volt több szempontból is, ennek a projektnek az elindítása. Érmihályfalván mindig fontos volt a sportolók körülményeinek javítása, a sport támogatása. Az uszoda megnyitásával egy újabb ágazat nyer teret, az úszás, így idővel a vizisportok is otthonra találnak az intézmény falai között. Az úszásoktatás a gyerekeknek lehetőséget ad arra, hogy elsajátítsák az alapvető úszástechnikákat és vízbiztonsági ismereteket, ezáltal biztonságosan mozogjanak a vízben. Az úszás segít az egészség megőrzésében is, hiszen a teljes testet átmozgató mozgásforma amely számos izomcsoportot megdolgoztat, beleértve a végtagokat, törzset és a hátizmokat is, javítva a tüdőkapacitást, fokozza az általános állóképességet.

Balázs József Attila

Keresés