Élménypedagógiai szakmai napok Székelyhídon

Élménypedagógiai szakmai napok Székelyhídon
2014. May 29.
Több mint kétszáz pedagógus részvételével tartottak pedagógiai szakmai napokat az elmúlt hét végén Székelyhídon, melyen érmihályfalvi tanárok, tanítók, óvónők is részt vettek.
/vlm/Image/Show/84/
Több mint 200 pedagógus vett részt az élménypedagógiai képzésen

A székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum igazgatója, Vad Márta, két éve tett ígéretét váltotta valóra, miszerint Bihar megyében újra lesz a magyarországi Kalandok és Álmok Szakmai Műhely égisze alatt megszervezett szakmai nap, amely lehetőséget ad a Bihar megyei, de más megyékbeli, sőt határon túli pedagógusoknak belekóstolni az élménypedagógia világába.

Szombaton nyitóelőadásával Besnyi Szabolcs szerbiai tréner, a Katalizátor Egyesület vezetője a “miért, hogyan és hol lehet alkalmazni az élménypedagógiát, a játékot” kérdéseket járta körül. Vasárnap reggel Bányai Sándor, a Kalandok és Álmok Szakmai Műhely vezetője a játékoknak saját élményen alapuló tanulással egybekötött felhasználását elemezte figyelemfelkeltő, humoros, ugyanakkor mélyenszántó módon.

A napi két tömbre osztott szakmai műhelyek hat különböző párhuzamos foglalkozást ajánlottak a naponta száz fölötti létszámú résztvevőnek, az iskolai termekben, a strand zöldövezetében és fedett teraszán.

A trénerek nemcsak lakóhelyüket tekintve (Besnyi Szabolcs– Bácskossuthfalva, Szerbia; Tóth Gabriella, Prohászka Szandra, Kovács Nikoletta- Budapest; Orbán Imola- Kézdivásárhely; Urbán Mónika- Kaposvár; Nagy Magdolna- Kolozsvár) hoztak változatosságot, de a műhelyek is színes palettát mutattak: önismereti és ismerkedési játékok, a világ minden tájáról származó más–más népcsoportok játékai egyaránt elérhetőek voltak a kínálatban, de a verseny kontra együttműködés kérdéskörét is aktív részvételünk által vitatták meg.

Fontos kérdéskört járt körül a multikulturalitáshoz, mássághoz, elfogadáshoz kötődő fejlesztő játékok sokasága, akárcsak a kisgyermekek fejlesztésének szolgálatába állók, a matematika tudományát testközelbe hozók. Játékos eszközök hatásait élhették át, ezáltal tapasztalhatták meg jótékony hatásaikat mindazok, aki e hétvégét saját maguk szakmai feltöltődésére fordították.

(Forrás: BN, Piski Emese)

Keresés