Élnek a kormányrendelet adta lehetőséggel

Élnek a kormányrendelet adta lehetőséggel
2019. November 28.
Érmihályfalva (is) él a kormány teremtette lehetőséggel, ami a kifizetetlen adók utáni kamatok és büntetőkamatok elengedését illeti, bizonyos feltételek mellett.
/vlm/Image/Show/84/
Csütörtökön kora délután tartotta rendes havi ülését az érmihályfalvi Helyi Tanács. Ezen, ahogyan egy hónappal korábban “megígérték”, szerepelt a napirendi pontok között annak eldöntése, hogy saját hatáskörben élnek-e az állam adta lehetőséggel: elengedik-e az adók után összegyűlt kamatokat és büntetőkamatokat?
Annak idején beszámoltunk róla: a kormány nyáron hozott egy határozatot, eredetileg az állami költségvetés felé tartozók számára, amit később kiterjesztettek a Helyi Tanácsokra is, miszerint kamat és büntetőkamat kifizetése nélkül lehet rendezni az elmaradt befizetési kötelezettségeket.
A kormányrendelet a 2018. december 18-i állapotot veszi sarokkőnek, a kifizetési határidő 2019. vége, magán és jogi személyekre egyaránt érvényes és nem állapít meg sem alsó, sem felső összeghatárt. A tartozást felhalmozó úgy élhet a lehetőséggel, hogy amikor kérelmezi a kamatok és büntetőkamatok elengedését, a kérvény letételének idején maga a tartozás összege ki kell legyen egyenlítve.
Az önkormányzatok akkor alkalmazhatják a rendeletet, ha a Helyi Tanácsok jóváhagyják azt, és mint elhangzott korábban, Bihar megyében is több város is élt már a lehetőséggel. Ez történt meg Érmihályfalva esetében is: a tanácsosok 11 igen (9 RMDSZ – egy frakciótag hiányzott + 2 PSD) és 4 tartózkodás (EMNP) arányban (a PNL tanácsosa nem volt jelen) jóváhagyták a tervezetet, ami az elmúlt hónapban közvitára volt bocsátva, kifüggesztett és online változatban is elérhető volt, de nem érkezett hozzá megjegyzés.
A költségvetési bizottság elnöke, Chis Ghoerghe tanácsos kérdésünkre kifejtette: egy lehetőséget ajánlottak fel ezzel a tartozóknak, ugyanakkor javulhat az adóbeszedési arány. Ami a gyakorlati teendőt illeti: már másnaptól – vagyis péntektől – lehet letenni a kéréseket, miközben, ahogyan mondtuk, a tartozás alapösszege legyen kifizetve.
A határidő december közepe, tehát ajánlatos minél előbb lépni, az önkormányzat maga is fog értesítéseket kiküldeni az érintetteknek.

Keresés