Élőzenés időutazás egy régi irodalmi kávéházba

Élőzenés időutazás egy régi irodalmi kávéházba
2019. November 13.
Az érmihályfalvi Móka Színjátszó Kör egy múltszázadi irodalmi kávéházba repítette vendégeit, a meghirdetett egy helyett két előadásra is szükség volt.
/vlm/Image/Show/84/
Biztosan mindenki eljátszott már a gondolattal, hogy milyen lenne, ha egy időgép segítségével vissza tudnánk repülni a múltba, ha csak rövid időre is. Az érmihályfalvi Móka Színjátszó Kör tagjai megadták ezt a különleges lehetőséget közönségüknek, hiszen egy egyedi előadással kedveskedtek nézőiknek, mely több tekintetben is kuriózum volt. Egyik különlegessége az volt, hogy zenész barátaiknak köszönhetően egy élő zenével kísért korabeli irodalmi kávéházba repítették vissza a vendégeket, másrészt pedig a nagy érdeklődés miatt nem a meghirdetett egy, de egymás után két előadást is bemutatott a csapat az elmúlt szombaton, hogy mindenki belekóstolhasson a múltidézésbe. A művelődési ház is átalakult erre az alkalomra, hiszen ezúttal kávéházi asztalok, sütemény, kávé, tea és bor várta a vendégeket, Móka-tagok szolgáltak fel, a játszók pedig nem a színpadon, hanem lenn, a nézők között adták elő a dalokat, verseket. A múlt század eleji hangulatot, a charleston, a sanzonok világát az odaillő dalok, versek, prózák, jelenetek és jelmezek mellett a két kiváló zenész, Darabont Aliz és Terjei Loránd játéka tette teljessé.
Igazán jó volt kicsit visszamenekülni abba a világba, amikor költőink, íróink be-beültek egy hangulatos kávéházba, és az élet dolgain elmélkedve társalogtak, vagy épp alkottak. A Móka közönsége élvezettel hallgatta a Fizetek, főúr, Egy tisztes őszes halánték, Köszi, köszi, Odavagyok magáért, A vén budai hársfák, Öreg fiú dala, Lesz maga juszt is az enyém, Stux, Ne sírj, kislány, Jóska, levelet hozott a posta, Szívemben bomba van, Én minden nőnek tetszem, Maga nős ember vagy boldog, Gyere, te nímand, A muzsikusnak dalból van a lelke című dalok közismert sorait, melyeket odaillő versekkel tarkítottak az előadók, sőt, még Hacsek és Sajó is betévedt a rögtönzött kávéházba. A másfél órás időutazás valódi kikapcsolódást nyújtott a közönségnek úgy délután, mint este. Mindkét előadás teltház előtt zajlott, a közönség vastapsa, a csillogó tekintetek mind azt igazolták, hogy napjainkban is szükség van a békés, hangulatos, kulturált szórakozásra, a zenészek és a játszók befektetett munkája elérte célját, hiszen az üzenet eljutott a szívekhez: ” A muzsikusnak dalból van a lelke/ Az egész világ szíve dobog benne…”
Boros Emőke

Keresés