Első lépés egy új ivóvízhálózat kiépítéséhez

Első lépés egy új ivóvízhálózat kiépítéséhez
2020. January 31.
Elkezdődhet annak a hatástanulmánynak az elkészítése, melynek projektje révén javulhat a megye északi részén lévő települések vízellátása.
/vlm/Image/Show/84/
A Borson tartott szerdai találkozó résztvevői; Gheorghe Boeru mutatta be tervkészítés folyamatát
A Településközti Fejlesztési Egyesület (ADI) keretében létrehozott Észak-Nyugati Víz és Csatornaszolgáltató Rt. (Apă Canal Nord–Vest SA) sikeresen pályázott annak a projektnek az előkészítésére, mely a megye északi részén társult települések ivóvíz-szolgáltatásának jobbítását célozza. A megvalósíthatósági tanulmány költségeit EU-s alapból finanszírozzák, az ennek elkészítésére szóló projekt “kezdő lépésére” került sor szerdán délelőtt Borson, az érintettek jelenlétében.
Az ADI képviseletében a szervezet elnöke, Nyakó József érmihályfalvi polgármester köszöntötte a résztvevőket, megállapítva, hogy egy jelentős beruházásról van szó, ami sokakat érint, reményét fejezve ki, hogy belátható időn belül meg is valósítható a terv. A szolgáltató cég képviseletében Balogh Ferencz igazgató szögezte le, hogy a maguk részéről minden lehetőt megtesznek, ami a sikeres beruházáshoz szükséges.
A majdani kivitelezés finanszírozásában érintettbukaresti Európai Alapok Minisztériuma finanszírozásialigazgatója, Bogdan Ştefan Chiţescu először is megnyugtatta a pályázókat, hogy információi szerint egy megbízható céggel készíttetik el hatástanulmányukat, majd eljárási tanácsokat adott. Az egyik legfontosabb információ, hogy a kivitelezés finanszírozása a 2021 – 2027-es költségvetési periódusban kerülhet sor, tehát az erre szóló kérelmet is csak jövő január elseje után lehet letenni. Az aligazgató szerint “a nagy és erős” szolgáltatókban kell gondolkodni, gazdasági érdekek mentén, amiben nem jelenthetnek akadályt a területi határok. Ő is országos gondnak nevezte, hogy a lakosság ódzkodik igénybe venni a víz- és még inkább a csatornaszolgáltatást, annak díjára hivatkozva.
Az ajtója minden érdeklődő előtt nyitva áll, biztatta további konzultációkra, ha szükséges, az érintetteket az aligazgató, aki után Gheorghe Boeru, a hatástanulmányt készítő cég képviseletében mutatta be a munkafolyamatot. Egyebek mellett topográfiai, hidrológia, geológiai méréseket és elemzéseket fognak végezni, hogy tanulmányuk nyomán annak megrendelője, amikor arra sor kerül, minden felvetődő kérdésre választ kapjon. Mint mondta, megvizsgálják az Érszőllős térségében rendelkezésre álló vízkészletet, de a Sebes Körös térségében meglévőt is, hogy a legjobb változatot lehessen kiválasztani.
(Bihari Napló)