Elsődleges terv lett a tanmedence-építés

Elsődleges terv lett a tanmedence-építés
2016. September 27.
A Megyei Tanács elsődleges tervei közé került a városokba tervezett tanmedencék félépítése. Megkérdeztük a polgármestert: hová tervezik a létesítményt Érmihályfalván?
/vlm/Image/Show/84/
Az ADD által a dokumentációhoz csatolt egyik látványterv

“Alig 10 nappal azután, hogy az első egyeztetések megtörténtek azokról a tanmedencékről, melyeket a megye városaiban terveznek megépíteni, a Fenntartható Fejlesztés Ügynökségének (ADD) hétfői ülésén már be is mutatták az ezekre vonatkozó megvalósíthatósági előtanulmányt. Olyan medencékről van szó, melyekben gyerekeket tanítanak úszni, illetve az oktatási programon túl szabadidős tevékenységet is szolgálhatnak. A működtetés és a karbantartás az önkormányzatok feladata lenne, ugyanők határoznák meg a belépők, bérletek árát is. Az előtanulmány a medence méretét is megállapítja: 25 X 12,5 méter, ennek megépítéséhez a helyhatóságoknak mintegy 3000 négyzetméteres területet kell az ADD rendelkezésére bocsátani. A következő két hétben a létesítményekhez szükséges helyeket jelölik ki és ellenőrzik, azt követheti a megvalósíthatósági tanulmányok elkészítése. “A terv közzététele óta olyan pozitív visszajelzések érkeztek, hogy a Megyei Tanács elhatározta: ennek kivitelezése elsődleges feladat. Biztosítani kívánjuk ezáltal, hogy a gyerekek sportolási lehetőséghez jussanak, ugyanakkor a lakosok életkörülményei is javulnak. A medencék egyszersmind versenyek rendezésére is lehetőséget teremtenek életkortól függetlenül”, nyilatkozta a tanácskozás után Pásztor Sándor, a Megyei Tanács elnöke.” (erdon.ro)

Ahogyan tíz nappal ezelőtt, úgy most is megkérdeztük a részletekről Nyakó József polgármestert, aki részt vett az említett tanácskozáson (képünkön). Az elöljáró elmondta: a DDA felvállalta, hogy a társult városokban európai szintre emeli az úszásoktatást, olyan tanmedencékkel, melyek minden szükséges felszereléssel ellátottak. A tervek elkészítése és a felépítés nem kerül semmibe az önkormányzatnak, mely később a közművesítést és a további működtetés költségeit kell felvállalja. Mint fentebb elhangzott, rövidesen megkezdik felmérni az egyes városokban a tanmedencéknek kijelölt helyeket. Nyakó Józseftől megtudtuk: Érmihályfalva az elsők között lesz, ahova az illetékesek eljönnek. Adódik a kérdés: hol lesz nálunk ez a hely? Az 1. számú napközi és a Voloseni-házként ismert iskolaépület egymás melletti kertjeinek végében van megfelelő méretű terület, ami a város tulajdonában is van. Emellett szól továbbá, hogy máris két oktatási intézmény közvetlen szomszédságában lesz, a központban, bejárat kialakítható a Gizella malom felől. “Remélem, lesz majd érdeklődés az uszoda iránt, hiszen tudjuk, manapság is sokan hordják gyerekeiket uszodába a határ túloldalára”, mondta a polgármester.

A beruházás lebonyolítója az ADD, melynek jelenleg megvan a pénze a megvalósíthatósági tanulmányok elkészítésére (ezek talán még idén meglesznek), a szervezet pályázik aztán a továbbiakban szükséges pénzekre is.

Alábbi képeinken a kiszemelt, kihasználatlan terület egy része:

Keresés