Eltűnt épületek nyomában – III. rész: Az Andrássy ház

Eltűnt épületek nyomában – III. rész: Az Andrássy ház
2013. June 9.
Folytatjuk helytörténeti sorozatunkat az eltűnt épületekről, most az Andrássy ház van soron. Kovács Rozália helytörténész írása.
2_Andrássy_ház_(Másolás)_wm
Az egykori Andrássy ház, melynek már nyoma sincs...

 Folytatjuk sorozatunkat az eltűnt épületekről, most az Andrássy ház van soron.

„Érmihályfalva főutcája egyik földszintes  házának bejáratánál szürke táblácskán ez olvasható: ”Dr.Andrássy Ernő régészeti múzeum”, alatta egy kisebb tábla: ”Dr.Andrássy Ernő orvos” – olvashatjuk a Fáklya című megyei napilap1953. június 10-én megjelent számában.

Dávid József, a cikk szerzője a múzeumról ezt írja:  „1952. novemberében adták át rendeltetésének a múzeumot. Ez év (1953) három hónapjában 698 látogatója volt.”

(Jobbra az Andrássy család síremléke a római katolikus temetőben.)

 Dr.Andrássy Ernő „az Érmellék szülöttje, aki szülőföldje tudományos kincstár jellegét több tudományág számára nemcsak felfedezte, hanem (…) kutató szelleme által vezérelve (…) megtette szülőföldje tudományos értéke feltárásának kezdeti lépéseit” – írta dr.Kovács Lajos, a biológiai tudományok kandidátusa a Romániai Magyar Szó című országos napilap  1993. november 20-án megjelent számában.

Dr.Andrássy Ernő (1894 -1968) az Érmellék polihisztora. Már 1933-ban ezt írják róla a Bihar megye kultúrtörténete című könyvben (629. oldal): „Méltó arra a nagy tiszteletre, amely személye iránt megnyilvánul”. (Balra dr.Andrássy Ernő szobra a főtéren.)

Nánási Zoltán: Dr.Andrássy Ernő az Érmellék utolsó polihisztora (Partiumi füzetek / 24) címen írt életéről, munkásságáról, most csak a házzal foglalkozunk.

   Az Andrássy háznak az idők folyamán több gazdája is volt, az utolsó lebontatta az utcára néző fölszintes épületet, s emeletes “palotát” építtetett a ház kertjébe.

(Jobbra alább: a kertben már ott az új ház, az utcán még állt a “kerítésként” időlegesen meghagyott homlokzati fal.)

Dr. Andrássy Ernő nevét viseli a városi park, illetve a múzeum.

Alább a park főbejáratához elhelyezett tábla látható, illetve a múzeum, melybe a napokban Hajdúnánásról érkezett diákok látogattak.

(Fotók: Rencz Csaba)

 

 

Keresés