Eltűnt épületek nyomában – IV. rész: Csiri Sándor hentesüzlete a Vasút utcán

Eltűnt épületek nyomában – IV. rész: Csiri Sándor hentesüzlete a Vasút utcán
2013. August 4.
A mai CBA-üzlet helyén állt Csiri Sándor mészáros mester hentesüzlete, aki a református egyház főgondnoka volt a 20.század elején. Kovács Rozália helytörténész írása.
koch_űzlet_wm
Vasút utcai részlet, bal oldalon Csiri Sándor üzlete

A régi képeslapok szerint a Vasút utca  egészen a mai Andrássy Ernő parkig nyúlt. A mellékelt  régi képeslapon a Vasút utca egy részét látjuk, valószínüleg az utca kezdete ez a kis tér, melynek egy másik képeslapon Rózsák tere a neve. A későbbiekben sorra vesszük az itt volt és már nem létező, vagy átalakított épületeket. Mindegyikről  leírjuk azt, amit megőrzött az emlékezet.                 

A mai CBA-üzlet helyén, a sarkon, a képeslap bal oldalán levő épület felírata  szerint Csiri Sándor mészáros mester hentesüzlete  volt.

Mit tudunk Csiri Sándorról?

A református egyház főgondnoka volt a 20.század elején. A református templomban ő építtetett összekötő karzatot az ifjúság számára. A karzaton tábla őrzi  emlékét, melynek felírata:

„Ezen összekötő karzatot Isten dicsőségére készíttették Csiri Sándor és neje Kacsó Terézia  1927”.

A temetőben hatalmas  fekete sírkővel állítottak emléket neki és feleségének, felírata:

Itt nyugszanak / Csiri Sándor / ref.egyház  főgondnoka / 1866-1941/ / és felesége/ selyei / Kacsóh Terézia / 1872-1948/ Emléketek mindig élni fog / Nem lesz elfeledve soha / Neveteket imába szövi / Haza, Egyház és Iskola / Református egyház /.   

                                          Kovács Rozália

Keresés