Eltűnt épületek nyomában – VI. rész: Tíz éve bontották le a zsidó fürdőt

Eltűnt épületek nyomában – VI. rész: Tíz éve bontották le a zsidó fürdőt
2014. February 16.
Idén nyáron lesz 10 éve, hogy lebontották a zsidó fürdőnek ismert épületet a mai Strand utcában. Kovács Rozália helytörténész emlékezik rá.
zsidofurdo2_wm
Tíz éve bontották le a már leromlott állapotú zsidó fürdőt

A zsidó vallásban a zsidók számára előírt rituális fürdésre kialakított fürdő a Mikve. (Wikipédia)

Városunkban a 20. század elején élő számos zsidó család részére épült a mostani élelmiszer piac jobb oldalán az úgynevezett zsidó fürdő. Fülkés (kabinos) rituális fürdő volt annak idején, az előtérben medencével.

A deportálás után közfürdő lett, az 1970-1980-as években a katonák is ide jártak fürödni. (Akkoriban a Bethlen Gábor – Kopasz – utcában, illetve az állomás mögött egy-egy kaszárnya működött, a határőrségnél szolgálatot teljesítő sorkatonákkal.)

Az 1990-es évek elején egy vállalkozó italozót nyitott benne, később építkezési anyagok raktáraként használta. A vállalkozás megszűnte után az épület üresen állt, és rohamos pusztulásnak indult – a bemutatott képek már ezekben az években készültek.

Az önkormányzat 2004-ben döntött a már életveszélyes épület lebontásáról, erre július hónapban került sor. Helyét lekövezték, a csütörtöki és szombati vásári napokon a piac területéhez tartozónak nyilvánított, azóta leaszfaltozott utca területéhez csatolták, ahol árusok üthetik fel standjaikat.

 

Keresés