Eltűnt vagy átalakított épületek nyomában – II.

Eltűnt vagy átalakított épületek nyomában – II.
2014. December 1.
A Városházával szembeni, a városképet meghatározó egyik épületnek az idők során sok rendeltetése volt. Ezekből idéz fel néhányat Kovács Rozália helytörténész.
epulet_wm
A sok viszontagságon átmen épület, mint a Nemzeti Szálloda

Egy szép, a város szívében, a Városházával szemben levő nagy, sokablakos, emeletes épületet mutatunk be, melyet a XX. században többször átalakítottak, többször cserélt gazdát is. Összehasonlítva a régi és mai fényképeket, kívül nem sokat változott. Az idők folyamán elszenvedett sok viszontagság ellenére ma is áll, meghatározza a város központját.

A képeslapokon látható épület volt Nemzeti szálló, kávéház és étterem, az épületben volt Népáruház (rőfös, rövidárú és cipő, cégtárs Molnár Imre), itt volt valamikor a Debreceni Első Takarékpénztár, a Transilvania mozi (Cinema Transilvania), helyet adott az iskola V.-VII. osztályainak Tusa Lajos tanár úr tanári tevékenysége idején, úgynevezett „Kinder gyár”, ahol a játék alkatrészeit rakják össze szorgos kezek, és ebben az épületben van a Transilvania Bank is.

Kövessük sorsát néhány adattal és képpel.

Az 1934-ben megjelent Érmihályfalvi Évkönyvben ez áll: „Nemzeti”szálloda, kávéház és étterem (…) külön báli terem 500 személyre, színházi előadásra is berendezhető” (jobbról).

Ez a báli terem lett később a mozi terme.

 Alább amikor úgynevezett “Népáruház” működögtt benne:

A Transilvania mozi (jobbról), illetve Gazsi Lajos és Gyöngyösi Sándor egykori mozigépészek (balról):

Alábbi képünkön amikor már nem volt mozi, de még a mai bank sem volt az épületben
 – legalul pedig a mai állapot:

Keresés