EP-választási tudnivalók

EP-választási tudnivalók
2014. May 23.
Május 25-én, vasárnap reggel 7-től este 9 óráig adhatják le voksaikat a polgárok az EP-választásokon. Néhány tudnivaló az urnákhoz járulóknak.
/vlm/Image/Show/84/
(Illusztráció)

Szavazni csakis érvényes személyi okmánnyal lehet, minden olyan állampolgár élhet szavazati jogával, aki a választás napjáig betölti 18. életévét.
Szavazáskor a szavazófülkében csak egy személy tartózkodhat, e szabály alól kivételt képeznek a vakok, és gyengénlátók, és más speciális esetek; ilyen helyzetben a szavazó segítséget kérhet, vagyis valaki bemehet vele a fülkébe. A szavazókörzet munkatársai közül senki sem léphet be a szavazóval a szavazófülkébe.
Azok a polgárok, akik a szavazás napján nem azon a településen tartózkodnak, ahova a lakcímük szól, az ország bármelyik szavazókörzetében szavazhatnak, azok viszont, akik a választás napján lakhelyükön tartózkodnak, csak abban a szavazókörzetben szavazhatnak, amelyhez tartoznak. Azoknak a személyeknek a hozzátartozói, akik mozgóurnás szavazást igényelnek, a választás előtti napon, május 24-én, szombaton 18 és 20 óra között be kell nyújtsák az erre vonatkozó kérvényt ahhoz a szavazókörzethez, ahova a mozgó urnát igénylő személy tartozik. A kérvényhez csatolni kell egy orvosi igazolást arról, hogy a mozgó urnát igénylő szavazó mozgásképtelen, illetve nem szállítható.
Érvénytelen a szavazat akkor, ha a szavazólap hátoldalán nincs rajta a szavazókörzet ellenőrző pecsétje, és akkor, ha a polgár több jelöltre, pártra is pecsételt.
Érvényes a szavazat akkor, ha a polgár egyetlen jelöltre, pártra pecsételt, még ha többször is bepecsételt egyetlen jelölt négyzetébe. A szavazat akkor is érvényes, ha a pecsét nincs teljes egészében benne a jelölt négyzetében, elég ha érinti azt. Akkor is érvényes a szavazat, ha a polgár több helyre is pecsétel, de a jelöltek közül csak egyetlenegy négyzetre jut a pecsétek közül. A szavazat akkor is érvényes, ha a szavazó összefirkálja, üzenetekkel látja el a szavazólapot, amennyiben pecsét csak egyetlen jelölt, párt négyzetét érinti. Előfordulhat, hogy a szavazó elhibázza a szavazást, vagy esetleg meggondolja magát, miután már rányomta a pecsétet valamelyik jelöltre. Ebben az esetben kérhet új szavazólapot, de csak akkor, ha az elhibázott lapot nem dobta be az urnába, hanem visszaadta azt a körzet képviselőjének. Minden szavazó csak egyetlen alkalommal kérhet új szavazólapot.
A törvény értelmében a kettős állampolgárok állandó lakhelyük szerint szavazhatnak: amennyiben állandó lakhelyük Romániában van, kizárólag romániai listára szavazhatnak. Minden állampolgár csak egyszer élhet szavazati jogával, a többszörös szavazás bűncselekmények minősül.

(forrás: BN)

Keresés