Érmellék Aranykalásza – Keresik a régió legjobb búzáját

Érmellék Aranykalásza – Keresik a régió legjobb búzáját
2015. April 27.
Érmihályfalva város a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének (RMGE) közreműködésével szervezi meg idén először - ám hagyományteremtő szándékkal - az Érmellék Aranykalásza nevű versenyt gazdálkodóknak.
/vlm/Image/Show/84/
Július végére befejeződik az aratás, kezdődhet a verseny

A régió gazdálkodóinak ösztönzésére tartják meg idén először az Érmellék Aranykalásza elnevezésű versenyt július 25-én – a továbbiakban pedig mindig július utolsó szombatján – Érmihályfalván, mondta el Nyakó József polgármester, mint ötletgazda. A rendezvény, melyen keresik a régió legjobb búzáját, az új kenyér alapanyaga ünnepének is nevezhető, hiszen az adott dátumig befejeződik a búza betakarítása és a megmérettetés a szervezők reményei szerint marketing szempontból is egy rangot adhat a győztesnek, ám mindenképp bizonyíthatja: az Érmellék egy valóságos éléskamra. Maga a verseny egy műsoros délután része lenne.

A lebonyolításról a megyei Agrárkamara helyi tagja, a verseny szakmai koordinátora, ifj Horváth Sándor agrármérnök (képünkön) elmondta: az esélyegyenlőség érdekében kis- és nagygazdák egyaránt csak egy búzafajtával/mintával nevezhetnek, melynek egy műszer segítségével helyben mérik a fajsúlyát, a sikér- és fehérjetartalmát. A szervezőknél 15 kilogrammnyi búzát kell leadni, illetve egy maréknyi kalászt ugyanabból a termésből (bizonyítandó, hogy saját termésről van szó).

A nevezésre is rendhagyó szabályt hoztak: az érdeklődők június 15-ig egy névvel, elérhetőséggel ellátott fotót kell beküldjenek, melyen a búzatábla mellett láthatóak ők maguk családjukkal vagy munkatársaikkal, ezzel jelzik, hogy részt vesznek és már készülnek a versenyre. A fotókat az onkormanyzat@ermihalyfalva.ro villanyposta címre kell küldeni, érdeklődni pedig a 0749-039185-ös telefonszámon lehet.

(BN)

Keresés