Érmelléki táncosok a Székely Vágtán

Érmelléki táncosok a Székely Vágtán
2013. July 11.
Érmelléki - érmihályfalvi és székelyhídi - táncosok is színpadra lépnek az ezen a hét végén sorra kerülő Székely Vágta kísérő programjai során, Sepsiszentgyörgyön: Péter Szabó Szilvia koncertjén tánckarként fognak szerepelni. (BN)
Előkészület a TDC székelyhídi próbatermében

A Nemzeti Vágta egyik előfutamaként kerül sor július 12. és 14. között a Sepsiszentgyörgy melletti Óriáspince-tetőn a Székely Vágtára. Az eseménynek érmelléki vonatkozása is lesz: a kísérő programok részeként érmihályfalvi és székelyhídi táncosok is színpadra lépnek.

“A Nemzeti Vágta (…) a lovas hagyományok, illetve a magyar városok és falvak ünnepe, melyet évente megrendeznek. Fő célja a nemzeti hagyományok ápolása és kapcsolatteremtés, hídépítés az egyes települések és lakosaik, valamint a magyar vidék és Budapest között, Magyarország újbóli felemelése a lovas nemzetek sorába.” (wikipédia)

A Székely Vágta 3 napján mintegy 35 program várja az érdeklődőket, a tulajdonképpeni futam selejtezőire és döntőjére 14-én kerül sor. Ugyanennek a napnak, ezzel együtt az egész eseménynek a záró programja, mintegy csúcspontja az egykori magyarországi Nox együttes volt énekesnőjének, Péter Szabó Szilviának a koncertje. Az előadó sajátjai mellett a Nox nagy slágereit fogja előadni, melyek a magyar népzenét modern elemekkel ötvözik.
Tánckarként a székelyhídi Tini Dance Center kapott meghívást, és az iméntiek fényében nem meglepő, ha a koreográfiáik kidolgozásakor a néptánc motívumai is előtérbe kerülnek. A székelyhídi csapat vezetője-koreográfusa, Oláh Katalin kérdésünkre elmondta, hogy a Székely Vágta szervezője az a Dancs Zsolt, aki az ismert énekesnő, Dancs Annamari bátyja, s mivel az énekesnővel már több mint egy évtizedes rendszeresen együtt dolgoznak, most meghívást kaptak, hogy színesítsék Péter Szabó Szilvia koncertjét. Várhatóan 12 dal fog ezen majd elhangzani, melyek közül nyolchoz készül koreográfia. A dalok stílusa indokolja, hogy a modern koreográfiák az úgynevezett “kortárs néptánc” elemeivel keveredjenek, ezért a TDC táncosai (Ostroveanu Ágota, Erdei Csenge, Erdei Fanni, Marcu Krisztián, Fele Csongor, Béldi Benjámin) mellett az érmihályfalvi Rencz Norbert, a helyi Nyíló Akác illetve a Nyíregyházi Újfigurás néptánccsoport tagja, a Nyíregyházi Művészeti Középiskola néptánc tagozatos diákja is részt vesz a produkcióban, illetve annak előkészítésében. A próbák már hetekkel korábban elkezdődtek, de az utolsó héten, azaz ezekben a napokban “sűrűsödnek” igazán. A Székely Vágtáról a Duna TV szombaton és vasárnap is élőben közvetít, későbbi időpontban pedig majd összefoglalót sugároz.

(BN)

Keresés