Érmihályfalva és Hajdúnánás testvértelepülési programja

Érmihályfalva és Hajdúnánás testvértelepülési programja
2023. January 18.
borito

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Testvér-települési programok és együttműködések (2021.) pályázati felhívás alapján elnyert támogatásnak köszönhetően Érmihályfalva és Hajdúnánás együttműködésével került megvalósításra Hajdúnánáson a Város Napi rendezvénysorozat.

A „Testvér-települési kapcsolat újraélesztése a Város Napján” címet viselő testvértelepülési program Hajdúnánás kezdeményezése mentén került kidolgozásra abból a célból, hogy a város megalapításának alkalmából szervezett ünnepség Érmihályfalva település aktív közreműködésével kerüljön megvalósításra a nemzeti összetartozás és a testvérvárosi kapcsolatunk erősítése céljából és a veszélyhelyzet időszakában elmaradt találkozók megtartásra kerüljenek.

Hajdúnánás, mint a megye második legnagyobb hajdúvárosa 1605. december 12-én kapott városi rangot Bocskai fejedelemtől. Ezen jeles esemény közös megünneplésére adott lehetőséget ez a testvértelepülési program. Az Érmihályfalváról meghívott vendégek a rendezvény ideje alatt nemcsak részesei, hanem aktív közreműködői is voltak a történelmi megemlékezésnek. A Város Napi programok kiemelt eseménye volt a helyi fizetőeszköz, a Bocskai Korona 10 éves működésének évfordulója alkalmából a Bocskai Filmszínházban szervezett ünnepség, melyen a Nyíló Akác Néptáncegyüttes szolgáltatta az ünnepi műsort.

 

A nap további részében a „Hajdúnánás 2022” fotópályázat megnyitására és eredményhirdetésére, valamint Demeter Imre festőművész kiállításának megnyitójára került sor a Kéky Lajos Városi Művelődési Központban. Ezt követően a program a Bocskai szobor előtt folytatódott, ahol Dr. Kónya Péter az Eperjesi Egyetem rektora a városalapító Bocskai István történelemben betöltött szerepéről és a szabadságharc kimenetéről tartott ünnepi beszédet. A közös történelmi múltunkra való visszaemlékezést a fejedelem szobrának koszorúzása követte. A nap további részében a jelen lévők a Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testületének ünnepi ülésén és a kitüntető díjak átadásán vettek részt, majd az Aranyszalma Néptáncegyüttes „Egy úton” című műsorát tekintették meg a Kéky Lajos Városi Művelődési Központ színháztermében.

A programok közös megvalósítása településeink számára kiváló alkalmat adott arra, hogy vírushelyzet idején elmaradt találkozókat bepótoljuk, kapcsolatunkat újraélesszük. A két évtizedre visszatekintő együttműködés sikeres folytatásának tekinthető jelen találkozó megszervezése, melynek megismétlésére reményeik szerint a jövőben is lesz hasonló lehetőség.

A testvér-települési program a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.

       

Keresés