Érmihályfalvai képviselet Szentjobb történelmi napján

Érmihályfalvai képviselet Szentjobb történelmi napján
2013. January 26.
Negyvenöt év után nyerte vissza községközponti rangját az Érmellék és a Hegyköz határán lévő Szentjobb település. Az új Polgármesteri Hivatal avatóján Érmihályfalvát a polgármester és az alpolgármester képviselte.
/vlm/Image/Show/84/
érmihályfalvai városvezetők a szentjobbi ünnepségen

Január 25. nem csak Szentjobb, de az egész régió számára emlékezetes nap marad: a település 45 év után visszanyerte községközponti rangját.

“Szentjobb nevét Szent István király kézereklyéjéről, a Szent Jobbról kapta. Az első magyar király leválasztott jobb karját egy Mercurius nevű szerzetes (szentjobbi szobra mellékelt képünkön) hozta az akkor Berekisnek nevezett településre 1061 körül, minden bizonnyal azért, hogy az ereklyét megóvja az akkortájt kitört pogánylázadásoktól.” (wikipédia)

Szentjobbot az 1968-as megyésítéskor csatolták a románok lakta Berettyócsohajhoz, és a helyiek régi álma vált valóra azzal, hogy most visszanyerték községközponti rangjukat. Ehhez előbb a négy évvel ezelőtt helyhatósági választás után az RMDSZ tanácsosai el tudták érni a kétharmados többséget – ami a szándékot alátámasztó önkormányzati döntés meghozatalához volt szükséges, majd a parlamenti választások idején helyi érdekeltségű népszavazást is tartottak a községközpont megváltoztatásáról. Azon a románság távolmaradásával próbálta elérni a voksolás érvénytelenségét, ám a magyarság szinte teljes jelenlétével túllépték az 50%-ot, ami elég volt a törvényalkotói gépezet beidításához. Ennek ellenére majd’ 4 évig alig történt valami, hogy az elmúlt ősszel megtörténjen a “csoda”: az RMDSZ politikusainak a szenátusban a saját 7 szavazatuk mellé sikerült megszerezni még 55-öt, és a minimálisan szükséges 62 vokssal párját rikító módon romániai törvényalkotók megszavazták, hogy román településről magyar településre kerüljön egy községközpont!

A törvény – vagyis az adminisztratív változás – 2013. január elsején lépett életbe, az új Polgármesteri Hivatalt január 25-én, pénteken avatták fel politikusok, egyházi vezetők, és a megye számos polgármesterének jelelétében. Az ünnepségen Érmihályfalvát Nyakó József polgármester és Karsai Attila alpolgármester képviselte.

Keresés