Érmihályfalvi delegáció az Igazság Napján

Érmihályfalvi delegáció az Igazság Napján
2012. August 31.
Holnap, szeptember elsején tartják Sepsiszentgyörgyön az "Igazság napját" - a Székely Mikó Kollégium visszaállamosítási kísérlete ellen tiltakozva. Érmihályfalvi, és érsemjéni résztvevők is indulnak a demonstrációra.
/vlm/Image/Show/84/
A Székely Mikó Kollégium épülete (fotó: kronika.ro)

Nyakó József érmihályfalvi RMDSZ-elnök elmondta:

Mi is megyünk, hiszen nekünk sem tetszik, ami a Székely Mikó Kollégium ügyében történt – ma ők, lehet, hogy holnap mi járunk hasonló cipőben. Az érmihályfalvi delegáció 55 fős lesz, ebben benne van a Nyíló Akác néptánccsoport tagjainak egy része, a Syluette menettánccsoport egy része, illetve csatlakozik az érsemjéni Ezüstperje néptánccsoport is. A fiatalok viseletben, illetve a menettáncosok fellépő ruhában fognak részt venni a tiltakozó megmozdulásban, hogy ne csak fiatalságukkal, de megjelenésükkel is felhívják magukra a figyelmet.

A delegáció hajnali 3.30-kor kel útra, és várhatóan még szombaton, a késő esti órákban ér haza.

Az Igazság Napjának tervezett programja, a szervezőktől kapott közlemény szerint:

Sepsiszentgyörgyön szeptember elsején, szombaton fél 12-kor megszólalnak a város harangjai, a hívek a saját felekezetük temploma előtt közös imát mondanak, majd onnan felvonulnak a Székely Mikó Kollégium elé, ahol 12-kor kezdődik a rendezvény. Elsőként Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspök-helyettese és Antal Árpád polgármester köszönti az egybegyűlteket, majd Pap Géza, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Jakubinyi György, a gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye érseke, Bálint Benczédi Ferenc, a Magyar Unitárius Egyház püspöke, Adorjáni Dezső, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke, Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke , Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke tart beszédet. Az Igazság Napja kiáltvány elfogadásával ér véget.