Érmihályfalvi diákok kirándulása Budapesten

Érmihályfalvi diákok kirándulása Budapesten
2017. August 17.
A két város közötti testvér-települési kapcsolat révén jöhetett létre a kirándulás, a Bethlen Gábor Alap támogatásával.

Az Iskola Másképp keretén belül került sor a Fészekörzők elnevezésű helytörténeti vetélkedőre. Ezen 17 három, de inkább négy fős csapat vett részt, 70 fő, az érmihályfalvi Zelk Zoltán Gimnázium VI-VIII osztályos diákjai. A vetélkedőn 1-9 helyezett csapatok nyertek jogot, hogy részt vegyenek 2017 augusztus 7-11 között a Budapesti XVI kerületi Polgármesteri Hivatal által szervezett táborozáson. A két város közötti testvértelepülési kapcsolat révén jöhetett létre a kirándulás. A csapatot Varga Róbert történelem tanár és felesége Varga Karolina Tünde, Szilágyi Andrea múzeológus és Molnár József az érmihályfalvi polgármesteri hivatal informatikusa kísérte el.

Augusztus 7-én reggel indultunk útnak és 13 órára sikerült is megérkezni a Budapesti Gazdasági Egyetem Kollégiumához, ahol már várt minket dr. Czeglédi Beáta, a budapesti XVI kerület munkatársa, aki minden nap reggeltől estig hűségesen kalauzolta, segítette csapatunkat. Mivel az idő hűvösre fordult, ezért „Bea asszony”; figyelmesen megcserélte a hétfő délutáni fürdőzést a szerdai mozizással, amire a Duna Plázában került sor. Ezután a vacsora következett, majd a megérdemelt pihenés.

Kedden reggel 8-kor elfogyasztottuk a reggelit és magunkhoz vettük a hideg ebédet. Ezután az első cél állomás a Fővárosi Állat és Növénykert volt. Előtte egy keveset elidőztünk a Hősök terén. A félelmem nem igazolódott be és senkit sem kellett az állatkertben hagyni. A következő állomás a Csodák Palotája volt, ahol a látogatók kísérletek és tárlatok révén tekinthettek bele a fizika, kémia, optika csodáiba. Az este a vacsorával, majd a szállásra való megérkezéssel zárult.

A szerdai programot a Szigethalmon található Emese Park megtekintésével kezdtük. A csapatnak lehetősége nyílt megtekinteni hogyan nézett ki egy Árpád-kori erődítmény, két lövés erejéig megcsillanthatták íjász tudásukat is és nem valottak szégyent, de a gyertya készítés fondorlatai is kipróbálhatták. A délutánt előbb az Erzsébet-ligeti strandon”; ütöttük el”;, majd az Erzsébet-ligeti színházban színházi rendezvényen vettünk részt. Este a szokásos vacsi és szundi következett.

Csütörtök délelőtt egy félelmetes és fárasztó lézerharc csata következett. Két csapatra osztottak minket, így a zöldek és a narancsok egymást „gyilkolászhatták”;. Be kell valljam, hogy kellemesen csalódtam, a gyerekek pedig kifejezetten élvezték, főleg mikor engem kilőttek. A nap második része izzasztóbb lett, ez annak is köszönhető volt, hogy visszatért a rekkentő hőség. Ilyen időben „vettük be”; a Budai várat, megtekintve a csodálatos Mátyás templomot, Halászbástyát, valamint nagyszerú rálátásunk volt Budapestre.

Pénteken meglátogattuk a Tóth Ilonka emlékházat, akit 1956-os forradalom és szabadságharc idején ártatlanul végeztek ki. A következő állomás a Naplás tóhoz vezetett, ahol erdei sétán vettünk részt, de teknőc simogatással is kedveskedtek a mezőőrök. Utunk során kétszer is találkozhattunk Szász József alpolgármester úrral, aki Kovács Péter polgármester hiányában nagyon szivéjesen fogadott minket. Átadtuk Nyakó József polgármester úr üdvözletét is, valamint azon igéretét, hogy mi is szívesen látunk majd egy budapesti küldöttséget Érmihályfalván.

Az ebéd elfogyasztása után haza indultunk és péntek este szerencsésen megérkeztünk. Szívből köszönöm a polgármester uraknak a legetőséget, Nagy Attila sofőrnek és Dr. Czeglédi Beátának, hogy vigyáztak ránk. Én és a csapat is éreztük, hogy szívesen fogadtak.

Varga Róbert tanár


Keresés