Érmihályfalvi főzősiker az Ung-vidéken

Érmihályfalvi főzősiker az Ung-vidéken
2016. August 9.
Az érmihályfalvi Böllérek csapat körömpörköltjét választották a nemzetközi főzőverseny legjobbjának a felvidéki Iske településen tartott fesztiválon.
/vlm/Image/Show/84/

“Iske Ung-vidék egyik legkisebb települése a maga 103 fős lélekszámával. A helyiek tréfásan világvégének hívják, ahová a busz is csak megfordulni jár. Évente egyszer azonban, a Körömpörkölt Főző Fesztivál alkalmával, megsokszorozza lakosainak számát és a világ vége helyett a világ közepévé válik.”
A Komáromi székhelyű “bumm” című hírportál harangozta be így a Felvidék kis településének nagy eseményét, melyet augusztus 5. és 7. között tartottak meg. Erre a helyiek mellett Csehországból, a szerbiai Tornyosról, a spanyolországi Arenas de San Pedróból, a magyarországi Nyíradonyból (több csapat is) és Túristvándiból, illetve Érmihályfalváról is érkeztek a főzőversenyre benevezett csapatok.
Az EU-s pályázatból megszervezett eseménynek volt komoly konferencia-része is, melynek témájául az orosz-ukrán háborúskodás, illetve a migráció és határvédelem szolgált, de nem hiányoztak a kulturális programok sem, például a spanyolok flamonco-bemutatót is tartottak. A legfontosabb azonban a körömpörkölt főzése volt, a verseny mintegy 25 csapatos mezőnyében az érmihályfalvi Böllérek csapat is ott volt hét taggal (Oláh Imre, Krizsán Csaba és Magdolna, Pap László és Erzsébet, Oláh Krisztina, Bába Vivien). És ha már ott voltak, a nemzetközi mezőnyben is megmutatták, hogy az érmelléki körömpörköltnek (csigatésztával és káposztasalátával) nincs párja, még akkor sem, ha a zsűri igen kritikus és szigorú volt: az első helyet szerezték meg.
(erdon.ro / Rencz Csaba)

Keresés