Érmihályfalvi küldöttség Nyírábrányban és Penészleken

Érmihályfalvi küldöttség Nyírábrányban és Penészleken
2013. September 4.
Az elmúlt szombaton Nyírábrányban testvértelepülés képviselőiként, a közeli Penészleken pedig egy közös projekt záró konferenciáján vettek részt Érmihályfalva vezetői. (BN)
/vlm/Image/Show/84/
Penészleken tartottak projektzáró megbeszélést

Az elmúlt szombaton tartották a Hajdú Bihar megyei Nyírábrányban az Ábrány Napja fesztivált, melyre hagyományosan meghívják a szomszéd, egyben testvértelepülés Érmihályfalva képviselőit.

Idén sem volt másként, Nyakó József polgármestert, Karsai Attila alpolgármestert, Todor Maria jegyzőt, Benkovits Angela főkönyvelőt és Nagy Szabolcs pályázati referenst fogadta Nyíri Béla helyi polgármester.

Az iskola udvarán zajlott a fesztivál, a vendégeknek megmutatták az intézmény mellett található Eördögh kastélyt is, mely impozáns, ám romos, felújításra vár hosszú évek óta, és azt sem lehet tudni, még meddig.


Az érmihályfalvi delegáció Penészlekre utazott tovább, ahol az Érmihályfalva-Érkörtvélyes-Penészelek összekötő út tervezési projektjének magyarországi záró konferenciáját tartották. Egy közösségi házzá újított régi iskola épületben Klenik Sándorné helyi polgármester fogadta a vendégeket, majd röviden ismertette, hogy az összesen 318.190 eurós projektből magyar oldalra 82.720, a 29 kilométernyi útból 5,5 jutott. A polgármester asszony emlékei szerint annak idején nem volt kérdés, hogy Penészlek “bevállalja” a közös projektet.
Ezután Czier Ádám romániai és Berencsik Zsuzsanna magyarországi projektvezetők ismertettek további részleteket, melyekre lapunkban korábban már kitértünk. Ami fontos, hogy a konkrét kivitelezés finanszírozására a következő EU-s fejlesztési periódusban lesz lehetőség, az utazók pedig mindezek után akkor vehetik majd igénybe, ha Románia is a schengeni övezet tagja lesz.

Hozzászólásában Nyakó József köszönetet mondott azoknak, akik a projekt eddigi részét lebonyolították, és reményének adott hangot, hogy az új (pontosabban ősrégi, csak a határral kettévágott, és most korszerűsítendő) út a szorosabb kapcsolattartás záloga lesz, és például gazdasági fejlődéssel fogja ellensúlyozni azt a kellemetlenséget, hogy az előrejelzések szerint a Penészleken áthaladó közúti forgalom meg fog duplázódni. A konferencián felszólalt dr.Simon Miklós, a választási körzet országgyűlési képviselője (FIDESZ), aki a polgári kormány hosszútávú tervének nevezte az “elzárt régiók” felzárkóztatását, gratulált a projektben résztvevő feleknek, és megígérte: mindent megtesznek a maguk részéről, hogy annak továbbvitele, vagyis az elkészült tervek kivitelezése is zöld utat kapjon.

(BN)

Keresés