Érmihályfalvi Randevú augusztus utolsó hétvégéjén

Érmihályfalvi Randevú augusztus utolsó hétvégéjén
2022. August 29.
randevu 1

Augusztus 25 és 29 között, négynapos programsorozatban, zenés, szórakoztató, sport, programok váltották egymást, valamint beszélgetések az Európai Unióval kapcsolatos kérdésekről.  Dr. Andrássy Ernő park árnyas fái alatt, a központban található Szövetkezet konferencia termében valamint a Gödör Rendezvényházban zajlott a rendezvények zöme.

25-én csütörtökön 14 órakor, 70 éve kezdődött -European Coal and Steel Community 1951 évi Párizsi szerződés, az első lépés volt az európai integráció felé. Ez volt a nyitóprogram témája amely Karsai Attila alpolgármester köszöntőjével kezdődött, amelyből kiderült, hogy ez az újabb programsorozat a Nyíló Akác alapítvány elnökének, Nyakó Józsefnek, a rendezvénysorozat főtámogatójának hathatós közreműködésével jött létre. Utánna Nyakó József osztotta meg gondolatait az Unióval kapcsolatosan, majd Gergely Tamás a Technológiai Líceum tanára beszélt a jelenleg is futó, vagy előkészületben lévő Erasmus programokról.

17 órától ugyanazon helyszínen, a Természeti értékeink-Érmihályfalva növényvilága, kisfilmen és képekben című programon, levetítésre került az a kisfilm amelyet Érmihályfalva környékén forgattak, bemutatandó a vidékünkön őshonos növény és rovarvilágot. Gábor Éva tanítónő az Értéktár elnöknője mutatta be a pályázat nyomán született 26 perces kisfilmet, és megköszönte minden közreműködőnek, hogy hozzájárultak a film megszületéséhez. Gheri Judit és Borbély Simon Andrea könyvtárosoknak, Szilágyi Andrea múzeológusnak, Toroczkai László Károlynak és Kiss Balázs erdőmérnöknek, az Ér-tévé munkatársainak, valamint pedagógusoknak, diákoknak egyaránt. Karsai Attila alpolgármester elmondta, büszkén mutatja be ezt a kisfilmet ha valamely testvértelepülésen alkalom adódik a levetítésére, Nyakó József méltatta a közreműködőket, továbbá felhívta a figyelmet a természetvédelem fontosságára. Szilágyi Andrea kiemelte mint a film egyik erősségét azt, hogy tanárok, tanítók, diákok szépszámban működtek közre.  Megtekinthették azokat a fotókból készült kiállítást is amely a filmhez köthető tématikájú, részben a film közreműködői által készített fotók felhasználásával jött létre.

18 órától ugyancsak a rendezvényházban, Köszönet az adományozóknak- címmel a Partiumi Falugazdász hálózat helyi képviselője, Nagy László agrármérnök, a Partiumi Falugazdász Hálózat érmelléki falugazdásza, ünnepi díjátadó keretében, köszönetét fejezte  ki a Magyarok Kenyere, 15 millió búzaszem programhoz csatlakozó gazdáknak. Ők összesen 14530 kg búzát adtak össze, amely a Gazsi malomban került összegyűjtésre és megőrlésre, ez a mennyiség kiemelkedő, figyelembe véve a Kárpát medencében elért eredményeket. Nagy László után Karsai Attila, Nyakó József, Kovács Szabolcs István a PVME elnöke és Dr. Nagy Miklós az RMGE Bihar megyei elnöke osztotta meg ünnepi gondolatait. Az ünnepségen azok az intézmények is lehetőséget kaptak a köszönetnyilvánításra akik részesülnek az adományból, így például a gálospetri Szentháromság Otthon fiataljai, akik rövid előadással is készültek. A programot színesítette a Nyíló Akác Néptánccsoport tagjainak bemutatója, majd végezetül a gazdák állófogadáson vettek részt, és az emlékbe kapott búzás zsákocska mellé egy nemzeti színű szallaggal átkötött új kenyeret is kaptak a szervező jóvoltából.

20 órától borkóstoló esten vehettek részt mindazok akik az elmúlt évben készült boraikat kívánták megmutatni, miközben Szőcs Lőrinc és bandája kellemes hangulatot teremtett a kóstoláshoz.

Pénteken 11 órakkor, az Érmihályfalva Város Önkormányzatának ünnepi ülésének keretein belül került sor a kiválósági díjak átadására, a Szövetkezet konferencia termében. Az űlésen megjelent Borsi Imre Lóránt megyei tanácsos is, aki ez alkalomból gratulált a szervezőknek a Kiválósági Díj ötletéért, Karsai Attila alpolgármester válaszában rámutatott, folyamatosan díjazzuk azokat az embereket, csoportokat akik sokat tesznek közösségünkért függetlenül hol tevékenykednek.  Az oktatás-tanügy kategóriában Jock Erzsébet nyugalmazott óvónő,  kultúra kategóriában Boros József nyugalmazott tanár, író, vállalkozói kategóriában a Homec Agro cég, az egészségügy és polgári védelem kategóriában a helyi tűzoltóegység és a gyorsmentőszolgálat(SMURD), a sport kategóriában Szász Attila kapus-edző,  kapta a díjat.

14 órától ugyanazon helyszínen a Green Europe elnevezésű előadáson a hulladék újrahasznosításáról, további fejlesztésekről volt tapasztalatcsere amelyen Székely Farkas Tímea és Kovács Zoltán az AVE igazgatója, valamint Horváth Béla Szalacs polgármestere voltak a program meghívottjai.

15 órai kezdettel EU4Health az Europe Direct közreműködésével a szociális együttműködés lehetőségeiről, határok nélkül folytattak eszmecserét a konferencia teremben, amelyen Karsai Attila alpolgármester bevezetője után Csűri József az Egészségügy Szociális Otthon igazgatója mutatta be az általa vezetett intézményt, amelyben 23 alkalmazott folyamatos felügyelete mellett 36 idős emberről gondoskodnak a Pro Humanitas egyesület támogatásával. Hivatásuk embertpróbáló, megannyi egészségügyi, lelki és szellemi nehézségben kell átsegíteniük a rájuk bízottakat, ezt csak szívvel-lélekkel lehet csinálni mondták hozzászólásukban, Papp Márta és Berei Ildikó  az intézmény alkalmazottai.

A Bartók Béla Művelődési Házban 19 órától a Móka színjátszócsoport zenés kabaréján szórakozhattunk, mint mindíg most is teltház fogadta a ,,Nekünk mindegy!’’-című zenés darabot. Érezhető volt a közönség és a Móka társulata is nagyon várta már ezt a találkozást, amely a megszokott módon, újragondolt dallal kezdődött, majd Szabó János konferanszában foglalta össze a Móka elmúlt jó kétévnyi időszakát. Ezután következett a két és félórás rekeszizmokat igénybe vevő, jelenetek sokasága, többek között az elmaradhatatlan Falugyűlés, Nóti Károly: Dr. Boglya című jelenete, a ,,Gengszter’’ vagy a ,,Szinkron’’ című jelenetek, amelyek között slágereket adott elő a Móka társulata. A finálé után vastapsal köszönte meg az előadást a hálás közönség.

27-én szombaton, a Praszler Gyula stadionban ,, Száz éves az érmihályfalvi labdarúgás’’ címmel egész napos focigálát rendeztek az egykori és ma is aktív játékosok, edzők, szurkolók. Délelőtt az U-7,8,9,10,11,12,15 korosztályú utánpótlás játékosok nemzetközi tornán vettek részt. Ahogyan Szabó Zoltán edző az esemény egyik szervezője megjegyezte, ezen a tornán nem a mérkőzéseken elért eredmény a lényeg, hanem a részvétel, az örömfoci. 14 órakkor a B közép szurkolói kíséretében bevonultak a Praszler stadionba az egykori és ma is aktív játékosok.majd az ünnepélyes megnyitó után, köszöntők hangzottak el.

Először az 1970-es és az 1990-es években játszó öregfiúk gálamérkőzésen bizonyították be, hogy a foci olyan mint a biciklizés:-nem lehet elfeledni! Utánnuk az 1990-2010-es években aktív játékosok léptek pályára…..Ezt követően az anyukák kontra gyerekek mérkőzése következett,  amelyen igazán látványos megoldásokban gazdag mérkőzésen 2:2-es döntetlen eredmény született.

Érmihályfalvi Unirea felnőtt- Unirea A1-es ifi csapat is tartogatott focicsemegéket a kitartó szurkolóknak. Levezetésképpen 11-es rúgó versenyt rendeztek amelyen azok is lehetőséget kaptak, hogy megmutathassák tehetségüket akik addig csak a pálya széléről adtak tanácsot miként is kell tökéletesen rúgni a büntetőt. Az érmihályfalvi labdarúgást méltóképpen ünneplő rendezvénysorozatot a Bartók Béla Művelődési Házban egy kötetelen, emlékezésekkel fűszerezett, beszélgetéssel és vacsorával zárták a helyi labdarúgás szerelmesei.(A történtekre rövidesen részletesen is visszatérünk)

Párhuzamosan a foci köré szervezett ünnepléssel a dr. Andrássy Ernő városi parkban 11 órától gyerekprogramok zajlottak, többek között, kézműves foglalkozások, bábszínház és gyerek koncert. Minden gyerek korának és érdeklődésének megfelelően szórakozhatott, épp úgy mint a legutóbbi gyereknapon.

12 órakor a koferenciateremben az Európai Unió jövőjéről beszélgettek a jelenlévők, amelynek megnyitóján Karsai Attila alpolgármester és Nyakó József a Nyíló Akác alapítvány elnöke köszöntötte a testvértelepülések megjelent delegációit, majd Zeffer Tímea az 1-es Számú Technológiai Líceum igazgatónője mutatta be a nemrég befejeződött és  jelenleg is futó sikeres pályázataikat. Például szakmai gyakorlaton jártak Cipruson és Portugáliában a kereskedelmi és vendéglátó szakon tanuló diákok, okos eszközökkel látták el a tantermeket, tabletek és laptopok kerültek beszerzésre, tovább fejlesztették a gyakorlókonyhát, traktort vásároltak, mindezek vonzóvá teszik az itt tanulni szándékozó diákok számára az intézményüket. Az igazgatónő zárszavában rámutatott, sikeres pályázatok nélkül nem lehet vonzóvá tenni az iskolát.

16 órától a Dr. Andrássy Ernő Városi Parkban felállított színpadon, elsőként Boros Emőke tanárnő, az eseménysorozat háziasszonyának bevezetője után felkérte Karsai Attila alpolgármestert, nyissa meg hivatalosan is az Érmihályfalvi Randevú ünnepét. Az alpolgármeser üdvözölte a megjelenteket és a testvértelepülések küldöttségeit, felhívta a figyelmet, a Nyíló Akác alapítvány által elnyert Uniós pályázat nélkül nem lehetett volna megrendezni az Érmihályfalvi randevú elnevezésű rendezvénysorozatot. Nyakó József az alapítvány elnöke üdvözölte és felsorolta a megnyitóra megérkezett delegációkat, majd mikrofonhoz kérte Szabó Ödön parlamenti képviselőt aki gratulált a szervezőknek, hogy mindig új ötletekkel színesítik Bihar megye rendezvényeinek sorát amelyel a lakosság szórakoztatása mellett a testvértelepülések közötti kapcsolatokat is gyümölcsözővé teszik. Ezután köszöntők hangzottak el a testvértelepülések delegációinak polgármestereitől és vezetőitől.

Ezután 17 órától a Floarea Barcăului folklórműsorát nézhették meg az érdeklődők

18 órai kezdettel a színpad a táncoslábú gyerekek és fiataloké volt, felléptek a Silver Wings Egyesület táncosai.

Később a RIUS & BAND könnyűzenei koncertjén szórakozhatott a közönség, az alternatív-indie stílusban játszó banda, eljátszotta közönségének többek közt a Te boldog vagy, Rólunk szól, Délia, Sors hajó című számokat, majd DJ kavalkád következett, helyi lemezlovasok keverték a zenéket, megalapozva a szombat esti, méltán híres magyarországi DJ Sterbinszky fellépését. Elkísérte őt lánya Mynea is aki mostanában kezdi oroszlánkörmeit mutogatni a lemezlovasok táborában. Édesapja Sterbinszky Gábor kérdésemre elárulta, látja leányában a tehetséget, ahogyan mondani szokták nem esett messze az alma a fájától. További kérdéseimre, hová fejlődhet még a lemezlovas szakma, hisz amikor ő kezdte még el sem lehetett képzelni a mai technikai vívmányokat. Kifejtette mindenkinek van egy stílusa, amely vagy tetszik vagy nem a fiataloknak, a piac határozza meg ki tud bennmaradni a legjobbak között. Tisztelettel nyúl minden zenei irányzathoz, a feldolgozott zeneszámokból másfél, két percet pörget egymás után, ami épp elég a mai kor elvárásaihoz. Példaként hozta fel a fiatalok nagy kedvencét Korda György: Reptér című számát. Akik az elmúlt években kezdték a lemezlovas pályafutásukat más rétegekből merítik a feldolgozásra szánt zeneszámokat, amelyek meghatározzák a leendő rajongótáboraikat. Beszélgetésünket lánya intésére fejeztük be, színpadra léptek a közönség ovációja kíséretében. Kezdődhetett a fergeteges buli amelyben nem csak a fiatalabb korosztály vett részt.

Vasárnap reggel a gasztronómia vette át a szerepet, ,,Kóstoljuk Egymásét’’ címmel, civil szervezetek, baráti társaságok, testvértelepülések, cégek, intézmények mutathatták meg miként bánnak a fakanállal, fűszerekkel és minden más hozzávalóval. Volt olyan társaság is amelynek tagjai párhuzamosan, három féle ételt főztek. A hangulat felelősök minden csapatban megtalálták a módját annak, miként is ösztönözhetik társaikat a finomabbnál finomabb,  bográcsban készülő étkek elkészítésére.

Délben a Bartók Béla Művelődési Házban, az aranylakodalmasok köszöntésén majd díszebéden vettek részt mindazok akik félszáz évvel ezelőtt mondták ki a boldogító igent. Nem kevesebb mint 17 pár jelentkezett a felhívásra,  nem tudott mindenki megjelenni, voltak akiket családjuk képviselt. Karsai Attila alpolgármester üdvözölte a megjelenteket, emlékeztetett, rekordnak számít, hogy ilyen sokan válaszoltak az önkormányzat felhívására, egészségben és örömökben gazdag hosszú életet kívánt nekik családjaik körében. Az ünnepségen megjelent Bíró Rozália RMDSZ-es parlamenti képviselőnő megköszönte a példamutatást számunkra, amely gyerekeinknek is mérhetetlenül fontos. Nyakó József a Nyíló Akác alapítvány elnöke köszöntője után néhány szóban felelevenítette az 1972-es évet amikor a most ünnepelt párok mondták ki a boldogító igent. Akkoriban 12.300 fő volt Érmihályfalva lakossága, napjainkban 9.100 környékén van, a központban lévő legrégebbi tömbházakat is akkortályt kezdték építeni, most pedig ezek az épületek teljes korszerűsítésen esnek át. A beszédek végén csokrokkal és ajándékcsomagokkal kedveskedtek az aranylakodalmasoknak.

15 órától a Veres László Zsolt városi és a Jubilate Deo Római Katolikus egyház kórusainak közös műsora nyitotta a vasárnap délutánt átfogó műsorfolyamot. Utánnuk a Nyíló Akác és az érsemjéni Ezüstperje néptáncosai következtek fergeteges produkciójukkal, majd a Dance Motion sporttánc valamint a Dance Smart Studió  társasági táncbemutatóját láthattuk.

A rövid késéssel kezdődött Dankó Szilvi koncertjére a városi park szinte teljesen benépesült, a gyülekező felhők nem riasztották el a szórakozni vágyó családokat, társaságokat. A Sláger tv bemondónője pillanatok alatt mulatós hangulatot teremtett, a bátrabbak táncra is perdültek Szilvi saját dalaira és feldolgozásaira.

21 órakkor Dancs Annamari és Laki Péter produkciójának tapsolhatott a közönség. Dancs Annamari nem először jár nállunk, a kétezres évek legelején két érettségi vizsga között lépett fel városunkban, most Laki Péter kísérte el. Repertoárjukból nem hiányzott az operett és könnyűzenei sláger, előadásukban hallhattuk többek között a Csárdáskirálynő betétdalai közül a Te rongyos élet és a Hajmási Péter címűeket, néhány Neoton Familia számot vagy Zalatnai Cini slágerét a Mindig kell egy barát-ot.

Peter Srámek könnyűzenei koncertje zárta a vasárnap esti koncertek sorát amelyben számtalan Zámbó Jimy slágert énekelt valamint előadásában hallhattuk a Nica Se Perimeno vagy a Lady Carneval-t is. Koncert közben rövid nyári zápor frissítette fel a táncoló közönséget, a kitartóak feltalálták magukat és műanyag székeiket fejük fölé, esrnyőként tartva táncoltak tovább, a zápor eláltával pillanatok alatt újra benépesült a nézőtér.

 A koncert végeztével Karsai Attila alpolgármester és Nyakó József köszönte meg a szervezőknek a kitartó munkáját, valamint Érmihályfalva lakosainak, hogy aktív partnerei voltak a négynapos rendezvénynek. Végezetül mintegy öt percnyi tűzijátékot csodálhatott meg Érmihályfalva lakossága, nem csak a rendezvényen tartózkodók hanem azok is akik otthonról nézték a tűzijáték fényeit.

Balázs József Attila

 

További képek: ITT

 

Keresés