Érmihályfalviak a katolikus Ifjúsági Világtalálkozón

Érmihályfalviak a katolikus Ifjúsági Világtalálkozón
2016. August 4.
Az Irgalmasság Évének kimagasló, egyik központi eseménye a „Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmat nyernek!” (Mt 5, 7) mottóval megszervezett Ifjúsági Világtalálkozó volt, amelynek Krakkó, Lengyelország kulturális és vallási fővárosa adott otthont. Az eseményen hét érmihályfalvi fiatal katolikus is részt vett, élményeiket Soimosán Brigitta Erika foglalta össze.
/vlm/Image/Show/84/

Az ifjúsági világtalálkozók a katolikus egyház által szervezett nemzetközi események, amelyekre a világ minden tájáról érkeznek fiatalok. A háromévente megrendezett esemény középpontjában a Szentatyával való találkozás áll. Az ifjúsági világtalálkozók története 1984 virágvasárnapjáig nyúlik vissza, amikor II. János Pál pápa Rómába hívta a fiatalokat, hogy együtt ünnepeljék a megváltás évének lezárását.

Hét érmiháyfalvi katolikus fiatal vett részt az idei lengyelországi Ifjúsági Világtalálkozón, a nagyváradi egyházmegyét képviselő 50 fős delegáció tagjaiként. Július 20-án indultunk Érmihályfalváról Lengyelországba, név szerint: Soimosán Brigitta Erika, Pap Sándor Zsolt, Orosz Dávid, Rencsik Alexandra, Varga József, Sándor Szabolcs és Sándor Krisztián. Öt napig lengyel családok fogadtak be minket és részt vettünk az előtalálkozón is. A lengyel fiatalok nap mint nap programokat szerveztek nekünk: közös szentmisék voltak, várost néztünk, ifjúsági fesztiválokon vettünk részt. A Tranówi egyházmegyéből 25-én átutaztunk Krakkóba, ahol a pálos szerzetesek fogadtak be minket. Kedden részt vettünk a nyitó szentmisén. Szerdán pedig megérkezett Ferenc pápa. Megnéztünk Krakkó különlegesen szép templomait, a Wavelt, a híres királyi palotát, a bástyákat és a katedrálist, amely több lengyel király temetkezési helye. A Visztula partja felejthetetlen látnivaló volt. Szerda délelőttől az összes magyar fiatallal katekézisre jártunk, majd szentmisén vettünk részt. A krakkói világtalálkozón Ferenc pápa arra hívta az ifjúság figyelmét, hogy lelkileg csatlakozzunk hozzá, s majd az irgalmasság témájáról elmélkedjünk otthonaikban, közösségeikben és plébániánkon. Ezután részt vettünk a pápai szentmisén, majd közös keresztutat végeztünk vele. Szombaton a Campus Misericordiara mentünk át, ahol együtt vettünk részt a szentségimádáson, amit közös éjszakai virrasztás követett. Az éjszakai imavirrasztás egyszerre, az öröm, a kölcsönös egymásra figyelés lehetősége volt. Vasárnap záró szentmisén vettünk részt, ahol hálát adtunk a szervezőkért, a támogatókért, a sok örömért és a kialakult kapcsolatokért, barátokért. Nagyon élménydús volt ez a 12 nap, hisz új embereket, kultúrát ismerhettünk meg. Egyben megtapasztalhattuk az évszázados lengyel-magyar barátságot is.

Soimosán Brigitta Erika