Érmihályfalviak a XLIV. Honismereti Akadémián

Érmihályfalviak a XLIV. Honismereti Akadémián
2016. July 11.
Makón rendezte meg a Honismereti Szövetség 2016. július 3. és 8. között a XLIV. Országos Honismereti Akadémiát. Városunkat Kovács Rozália és Szilágyi Andrea, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság tagjai képviselték.
/vlm/Image/Show/84/
A konferencia résztvevőinek egy csoportja, a hátsó sorokban a mi képviselőink

Az Akadémia – a Korona Szálló épületével – díszterme (jobbra) adott helyet a honismereti előadásoknak. Ezalatt a majdnem egy hét alatt számtalan érdekes, értékes előadást hallottunk, sokat tanultunk a Történelmi sorsfordulóink illetve a Gellért püspöktől Bálint Sándorig című témákban. Az előadások mellett megismerkedtünk Makó város nevezetességeivel, Szentpéteri Csilla és zenekara csodálatos szabadtéri hangversenyén is részt vettünk, de lehetőség volt esti fürdőzésre is a Hagymatikum fürdőben.

Csütörtökön két útvonalon voltak tanulmányúton az akadémia résztvevői Csongrád megyében. Mi a Makó – Kiszombor (alább a Rotunda, árpádkori hatkaréjos körtemplom) – Szeged – Ópusztaszer – Csongrád – Makó útvonalon csodáltuk meg azt a sok szépséget, amit egy nap meg lehet tekinteni. Ismerkedtünk Móra Ferenc, József Attila, Tömörkény István, Juhász Gyula, nagyjaink emlékhelyeivel, múzeumi emlékeivel, s József Attilát idézzük mi is a konferencia mottójával: ”;…adj emberséget az embernek. Adj magyarságot a magyarnak…”; (József A.: Hazám)

Kovács Rozália