Esős időre számíthatnunk

Esős időre számíthatnunk
2016. February 15.
Ha bárki is azt gondolta hétfő reggel, hogy egész nap szép idő lesz, az tévedett, egész héten esős időre számíthatnunk.
/vlm/Image/Show/84/

Térségünk továbbra is egy nagy ciklonrendszer hatása alatt áll. Délnyugat felől szinte napi gyakorisággal követik egymást az északkelet felé vonuló peremhullámok. Hétfőn egy újabb intenzív csapadékzóna vonul át felettünk, sokfelé várható eső, zápor.
Ami a távolabbi kilátásokat illeti, egész héten esős időre számíthatnunk.
Hőmérsékleti szempontból szerdán lesz a legmelegebb, amikor akár 18 Celsius fokot is mérhetünk. A legalacsonyabb hajnali hőmérsékletek pedig nem csökkennek 6-7 fok alá.
Ahogy az anomália térképekből is kitűnik, térségünkben átlagosan 8-11 fokkal van melegebb, mint az ilyenkor szokásos értékek.
Csapadék szempontjából is pozitív az anomália, az év hetedik hetében ugyanis 15-25 mm-el több csapadék hull majd mint a sokéves átlag. Ez azért is érdekes, mivel Biharban a sokéves átlag szerint február a legszárazabb hónap. Az ilyenkor szokásos havi csapadékmennyiség már a hónap első 10 napján lehullt és a középtávú előrejelzés szerint a hónap végéig az átlagos érték három-, de akár négyszeresét is elérheti. Ez további gondokat okoz majd a belvíz sújtotta területeken, illetve a mezőgazdaságban.

Bántó Norbert

Keresés