Európa-kapu EGTC-tanácsokozás volt a Gödörben

Európa-kapu EGTC-tanácsokozás volt a Gödörben
2017. March 10.
A Gödör rendezvényházban tartotta a napokban az Európa-kapu Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás (EGTC) soros közgyűlését.
/vlm/Image/Show/84/
Kovács Apor tartott beszámolót, az asztalnál Tasó László államtitkár és Nyakó József polgármester

A vendégeket Nyakó József polgármester köszöntötte, miközben megállapították, hogy határozatképes létszámban vannak jelen a csoportosulás tagjait képviselők. A határmenti EGTC elnöke Tasó László miniszterelnökségi államtitkár (Nyíradony korábbi polgármestere) bevezetőjében elmondta, hogy a 2007-ben indított és 2009-ben bejegyzett társulásnak a kormányfüggetlen EU-támogatások megszerzése a célja. Tudomása szerint mintegy 70 milliárd forintnyi támogatás “ragadt bent” annak ellenére, hogy az EU-s támogatások felhasználására miniszteri biztost neveztek ki Budapesten, ebből következik, hogy hatékonyabb munkára van szükség. Az önkormányzatok idegenkednek attól – nincsenek is hozzászokva – hogy közvetlenül Brüsszelhez forduljanak.

A közgyűlés további részében Kovács Apor EGTC-igazgató számolt be a 2016-os év történéseiről, a 2017-es tervekről. A talán legfontosabb napirendi pontként megszavazták, hogy a romániai oldalon is irodát nyitnak. Erről még tavaly májusban döntöttek, de közgyűlési határozat kellett hozzá. Az iroda Székelyhídon lesz, a Léta utca 32. szám alatt (a határátkelő felé, az úgynevezett inkubátor házban). Az irodavezető Csorba Kinga ígérte, hogy a berendezkedés után közölni fognak telefonszámot és egyéb elérhetőségeket is. Bankszámlát nyitnak Romániában, ahova a tagok lejben fizethetik a tagdíjat.
Pillanatnyilag a vízügyben, továbbá a természeti és kulturális erőforrások védelme, népszerűsítése és fejlesztése terén, illetve a katasztrófavédelembe, a sürgősségi beavatkozásokhoz kapcsolódó katasztrófavédelmi rendszerek fejlesztésére vannak nyitott pályázatok. A lehetőségekről hírlevelekben értesítik a tagokat.

Keresés