“Ez egy olyan tevékenység, mely megerősíti a diákok önbecsülését”

“Ez egy olyan tevékenység, mely megerősíti a diákok önbecsülését”
2020. February 3.
Az idei tanévben az Érmihályfalvi 1-es számú Technológiai Líceumban elindult a Magyarországon méltán népszerű program, a Boldogságóra. Lakatos-Dienes Ilona magyartanártól tudunk meg részleteket.
/vlm/Image/Show/84/

Az idei tanévben az Érmihályfalvi 1-es számú Technológiai Líceumban elindult a Magyarországon méltán népszerű program, a Boldogságóra. Ez egy olyan csoportos tevékenység, melynek célja, hogy megerősítse a diákok önbecsülését, és elősegítse boldogulásukat a mindennapokban. A program a pozitív pszichológia tudományos kutatási eredményeire épül. A pozitív pszichológia középpontjában a boldogság erősítése áll,

és tíz hónapon át tíz témakört ölel fel:

  1. A hála gyakorlása
  2. Az optimizmus gyakorlása
  3. Társas kapcsolatok gyakorlása
  4. A jó cselekedetek gyakorlása
  5. Célok kitűzése és elérése
  6. A megküzdés gyakorlása
  7. Apró örömök élvezete
  8. A megbocsátás gyakorlása
  9. A testmozgás gyakorlása
  10. Fenntartható boldogság

A témákat játékos, gyakorlatias módon dolgozza fel a program, a gyerekek korának megfelelően, minden hónapban minimum egy órában.

Jó szívvel tudom ajánlani a Boldogságórát, ugyanis részt vettem júniusban egy Boldogságprogram-továbbképzésen és a tapasztalataim is megerősítettek abban, hogy ez egy hatékony, jól összeállított, élményekre alapuló módszer, önismereti jelleggel.

A továbbképzés örömei után boldogan pályáztam meg a Jobb Veled a Világ Alapítvány által meghirdetett Boldog Iskola címet, melyet iskolánk sikeresen elnyert, és az oklevelet Budapesten vehettem át. Meséltem a programról a tanáriban, és ekkor csatlakozott Pap Tímea tanárnő is az osztályával.

A boldogság is tanulható, gyakorolható és ez nem azt jelenti, hogy a rossz dolgok nem léteznek, vagy nem történnek meg, és ha Boldogságórára járunk, nem lesznek problémáink, hanem éppen azt, hogy képessé válunk szembenézni nehézségeinkkel, megküzdeni ezekkel. Ezen készségek elsajátítása kihat a tanulásra is, a kapcsolati életre is.

Lakatos-Dienes Ilona

magyartanár

Keresés