Feltérképezték a város gondjait

Feltérképezték a város gondjait
2013. September 18.
"Látleletet" vettek fel a város gondjairól a fejlesztési stratégia kidolgozásának céljával azokon a gyűléseken, melyeket az OTP Consulting cég szakértőinek vezetésével tartottak kedden délben/délután a Városházán.
/vlm/Image/Show/84/
Három megbeszélést is tartottak városfejlesztési témában

Néhány hete az OTP Consulting tanácsadó és pályázatíró cég szakemberei már tanácskoztak Nyakó József polgármesterrel, feltérképezve azokat a gondokat illetve terveket, melyek a város életét rövid és hosszabb távon befolyásolják.
Kedden a tanácsadó cég képviselői 3 találkozót tartottak: egyet a városháza részlegvezetőivel, egyet vállalkozókkal, egyet civil szervezetek és egyházak vezetőivel. A polgármester mindhárom gyűlés elején elmondta: olyan profi partner céget kerestek, és találtak nevezett személyében, mely segítheti a várost további fejlődésében.
Nagy Gábor menedzser röviden ismertette: cégük vállalatok és önkormányzatoknak nyújt segítséget projektek előkészítésében, menedzselésében, valamint tapasztalataikat a stratégiai tervezésben is hasznosítani lehet. Meglátásában az önkormányzatok a 2007-2013-as fejlesztési időszakban “fordítva ültek a lóra”, vagyis olyan EU-s támogatásokra pályáztak, amire lehetőség volt.

Szerinte ezen változtatni kell a 2014-2020-as periódusban, előbb fel kell mérni a gondokat, igényeket, azokat prioritás szerint rendszerezni kell, majd ezekhez kell forrásokat keresni.
Az említett “feltérképezés” volt a gyűlések célja: a résztvevők workshop-rendszerben sorolták, majd rendszerezték, melyeket érzik a városa legsúlyosabb gondjainak. Mindhárom gyűlésen szinte azonos szavak kerültek a papírokra: munkahelyek hiánya, utak állapota, szociális- és megélhetési gondok, városrendezés, idős- és gyerekgondozás, tanügy, kanalizálás, stb.
A szóba került témákat a tanácsadó cég képviselői jegyezték, azok alapján dolgoznak ki egy fejlesztési stratégiát.

Keresés