Flying Gorillas ismét Érmihályfalván

Flying Gorillas ismét Érmihályfalván
2017. October 5.
Hat év után tért vissza Érmihályfalvára a Flying Gorillas nevű nemzetközi, zenével és tánccal foglalkozó csoport, melynek tagjai egy hétig foglalkoztak az iskolásokkal. Boros Emőke tanárnő és Jock Evelin egyetemi hallgató beszámolója.
/vlm/Image/Show/84/

– A Philadelphia Transylvania Alapítvány uniós, kulturális pályázatán, a Bite My Skype című projekten belül a gyerekek által már jól ismert Flying Gorillas ismét ellátogatott Érmihályfalvára, ezúttal a dihenesi iskolához, hogy mosolyt csaljon a gyerekek arcára. A londoni csapat tagjai – Nigel Warrack és Susana Garcia direktorok, Diego Suarez a fuvola, Mario Nadal break-táncos, Tamzen Moulding akrobata táncos, Alim Kurtmemetov klarinét és Aleksandar Zayranov hegedű – mind sokat köszönhetnek Kozma József intézményvezetőnek.

A Flying Gorillas csoport tagjai sokszínű személyiségek, köztük argentin, ukrán és angol tagokkal. Kár, hogy a fotó nem játszik le hangot, mert azt hallani kellett volna, ahogy a gyerekek kiabáltak, énekeltek, visongtak, és élvezték a felhőtlen mókát. A hat tag kiválóan ért a gyerekekhez, köszönhetően a sokéves fáradtságaiknak, hiszen első alkalommal 2007-ben jártak nálunk (aztán 2008-ban és 2011-ben is – szerk. megj.), amikor is én még kisgyerek voltam, de emlékszem a táncmozdulatokra, amit tanítottak, és még mindig őrzöm a pólót, amit tőlük kaptam.

Amíg a fuvolás és klarinétos csoporttagok különböző ismert dalokat játszottak, mint például a Despacito vagy a Kalinka, addig a gyerekek a többi tag köré csoportosultak, és követték azok mozgásait. Legtöbbször ősi indiai mozdulatokat sajátíthattak el, és különféle argentin elemeket is megtanulhattak. A szép az egészben az volt, hogy a gyerekek seperc alatt közel kerültek a Repülő Gorillákhoz, akik nevükhöz híven dobokkal és hangszerekkel, nagy gorilla módjára ugráltak, kiabáltak és szórakoztak.

2007-ben a Flying Gorillas pantomim előadást mutatott be, tánccal és zenével vegyítve, amibe fokozatosan belevonták a fiatalokat. Abban az időben is kb. 5-6-an érkeztek, és a gyerekek bevonásával kb. 12 tagú csoport jött létre az előadás alatt. Ma már inkább a felhőtlen játék, ritmusérzék és az ősi mozdulatok bemutatatása vezérli őket.

Jock Evelin, a BBTE újságíró szakjának első éves hallgatója

– A csapat egy hetet töltött városunkban, melynek során minden délután foglalkoztak a Zelk Zoltán Általános Iskola diákjaival, pontosabban egy 14 fős csoporttal, melynek tagjai a VI. C, VII. C és VIII. C osztály tanulóiból álltak össze. A diákoknak break és akrobatikus táncot tanítottak, valamint szamoai harci táncot. A “Gorillák” tökéletesen ötvözték a klasszikus zenét a modern tánccal, így a gyerekek szórakozva ismerkedhettek az új dolgokkal.

A projekt pénteken, szeptember 30-án fejeződött be, amikor a diákok előadták a tanult táncokat az iskola udvarán összegyűlt társaiknak, majd az iskola tornatermében mutattak be egy látványos show-műsort, végül pedig aznap délután a város központjában szórakoztatták a közönséget.

Boros Emőke tanárnő

Keresés