Fokozatos lehűlés várható

Fokozatos lehűlés várható
2016. January 14.
Csütörtökön és pénteken egy mediterrán ciklon hoz vegyes formájú csapadékot. A hét végén észak, északkelet felől jóval hidegebb levegő áramlik be a Kárpát-medencébe.
/vlm/Image/Show/84/
A január elején szokatlanul enyhe napok és meleg rekordok után lehűlés kezdődik. A korábban említett mediterrán ciklon a pénteki nap folyamán halad át felettünk, mely 5 – 10 mm csapadékot hoz. Amennyiben ezt hórétegben szeretnénk kifejezni 5 – 10 cm havat jelentene, de ott van az a bizonyos “de”. A jelenlegi előrejelzések alapján nagyon úgy tűnik, kevés rá az esély, hogy maradandó hóréteg alakuljon ki, mivel pénteken +1 és +2 fok körül lesz a hőmérséklet. Kivételek ez alól az 500 méternél magasabban fekvő települések. Bihar megye alacsonyabban fekvő részein (az alföldön és a dombvidéken) a csapadék eső illetve havas eső formájában fog esni illetve hullani.
Ami biztos, hogy a ciklon elhaladta után anticiklonális (magas légnyomású) térség alakul ki és nyomul be a Kárpát-medencébe, mely nagyon hideg, száraz levegőt hoz majd. Ennek köszönhetően hétfő és kedd hajnalban több helyen -10 fok alatti minimumokra is számíthatunk.
Az alábbi linkre kattintva a tengerszinti légnyomás és a 850 hPa-os nyomási szint hőmérsékletének következő egy hétre vonatkozó előrejelzését láthatjátok (magyarul, a hideg levegő betörését bemutató “hurokfilmet”):
http://coub.com/view/aahel

Bántó Norbert

Keresés