Gyereknap játékokkal, vetélkedőkkel, jókedvvel

Gyereknap játékokkal, vetélkedőkkel, jókedvvel
2016. May 30.
Idén is nagy sikere volt a focipályán megtartott gyereknapnak. Képes beszámolónk.
/vlm/Image/Show/84/
A pónifogatok egész nap úton voltak - háttérben a játszótér

Az önkormányzat és az Érmihályfalváért Egyesület támogatásával szervezett gyereknapi kavalkádot vasárnap a focipályán a helyi RMDSZ-Nőszervezet. A délelőtt 10 órára meghirdetett kezdés után nem is kellett sokat várni, hogy a nyári időben benépesüljön a gyepszőnyeg.
A szervezők előzőleg felállították sátraikat, melyek egyikénél ivóvíz is várta a sok játékban megszomjazókat. Az első programról Sălăjan Emőke óvónő gondoskodott, aki zumbázni hívta a gyerekeket, de az átmozgató edzésbe néhány felnőtt is bekapcsolódott. Közben már készült a pálya a családi vetélkedőhöz, melybe 9 résztvevő csapat nevezett be. Szülőknek, gyerekeknek egyaránt elő kellett venni a nyúlcipőt, de a futás mellett kellett bukfencezni, szlalomozni, öltözködni, egyensúlyozni. Mint kiderült, ez legjobban a Belényesi családnak sikerült (jutalmuk egy kerékpár), második a Varga család (jutalmuk egy sátor), harmadik a Karsai család (jutalmuk egy focilabda). Aki megéhezett, azt a nyugdíjasok Szépkor egyesületének tagjai várták sátrukhoz: 16 kg lisztből sütöttek lángost – hogy ez a mennyiség mit is jelent, azt a háziasszonyok bizonyára jobban átérzik. A vállalkozó szellemű gyerekek, akik Gábor Éva tanítónő mikrofonja előtt egy verset vagy egy éneket adtak elő, egy-egy csokiszeletet kaptak jutalmul – az éneklésbe a felnőttek is bekapcsolódtak hellyel-közzel, sőt, Kulcsár Ágnes tanítónő egy egyéni produkciójával vívta ki az elismerő tapsokat. Mindeközben Torda Csilla és Csűri Lotti fáradhatatlanul dolgozott az arcfestő sátornál – ennyi munkával talán egy lakást is dekorálhattak volna. Már délutánba hajlott az idő, amikor Sütő Judit és Szabolcs néptáncoktatásra szólította a gyerekeket, akik nem csak tánclépéseket, népi gyermekjátékokat tanulhattak meg, de csujogatni is, például fény derült arra, hogy “Budapesten a naccsága maga mosogat / Szolgálója ölelgeti a naccságos urat!” Így volt, nem így volt, nem tudjuk, azonban az biztos, hogy a focipálya játszótérré változott harmadában mindvégig nagy volt a sürgés-forgás: nem csak az ugrálóvár környékén, de sok gyereket vonzottak a népi ihletésű, természetes anyagokból készült játékok. Lehetett például gólyalábazni, kosaras forgóhintába ülni, malmozni, dagasztóteknőből horgászni. Nem sok pihenőt engedélyeztek a gyerekek a pónifogatoknak sem, Tont Cornel és Lehoczki Brigitta egész idő alatt fuvarban volt, de Molnár András bácsi csacsifogata is nagy sikernek örvendett. A nőszervezet tagjai alkalmi ékszerüzletet is nyitottak az egyik sátor alatt, ahol rendhagyó nyakláncokhoz juthattak a gyerekek: a kalárisok kekszből, cukorkából, chipsből, perecből készültek. A szórakozás mellett szerepet kapott a jótékonykodás is: egész nap gyűltek a tartós élelmiszerek, befőttek, kompótok a Bank utcai Iskolaház javára. Az adakozók tombolaszelvényt kaptak, a sorsoláskor a 100 lejes ajándékkosarat ifj.Torda Imre nyerte, aki azonmód fel is ajánlotta azt az iskolaházas gyerekeknek (ők láthatóak legalsó képünkön a szervezőkkel).
Amikor eljött a program vége, a szervezők és a résztvevők rendet hagytak maguk után: nem csak a sátraikat, asztalaikat, egyéb holmijaikat pakolták el, de a gyerekek bevonásával a szemetet is összeszedték.
Találkozzunk jövőre is.