“Ha már nagyon kell imádkozni, Imádkozzunk”

“Ha már nagyon kell imádkozni, Imádkozzunk”
2013. April 12.
A Magyar Költészet Napján, április 11-én Meleg Vilmos színművész, Thurzó Sándor József brácsaművész és Thurzó Zoltán zongoraművész közös, zenés-irodalmi műsorát láthattuk a kultúrházban.
/vlm/Image/Show/84/
A művészek a költészetnapi előadáson

Komolyzenei aláfestéssel 70 percnyi versfolyam – nem túl biztató, ha az előadás előtt meg kellett volna becsülni, mennyien lesznek kíváncsiak rá a Magyar Költészet Napján, Érmihályfalván, 2013-ban. A programot reklámozta a sajtó, oldalunkon is hívtuk az érdeklődőket, és nem utolsó sorban a színes plakátokat több száz szórólappal toldották meg a szervezők.
Csütörtök délután végül mintegy 70 fiatalabb és idősebb néző foglalt helyet a széksorokon – ami akár már elfogadhatónak is mondható…
A színpadon a zongora mögött Thurzó Zoltán, mellette Thurzó Sándor József brácsaművész szolgáltatta a zenei aláfestést Meleg Vilmos színművész “Kiáltás Istenhez – József Attila hitkeresése…” című előadásához, melynek során több mint egy órán át “záporoztak” a költemények, melyek nagy része a költő kevésbé ismert művei közül került ki, és nem része annak versanyagnak, mely alapján sokáig meghatározták József Attilát például az iskolai tananyagban.
Mint később megtudtuk, a színművész készítette versösszeállításhoz Thurzó Zoltán válogatta ki a zenéket, szorosan követve a költemények hangulati változásait.
A versek sorában – a teljesség igénye nélkül – elhangzottak a Tanítások (ebből való a címben idézett sor); Imádság megfáradtaknak; Tiszta szívvel; Keserű nekifohászkodás; Prédikáció; Isten; Tudod, hogy nincs bocsánat; Íme, hát megleltem hazámat… című költemények, míg a “zeneköltők” között Frédéric Chopin, Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Farkas Ferenc, Heitor Villa-Lobos, Sergey Rachmaninov, Johann Sebastian Bach szerzeményei csendültek fel.
A belépés az előadásra ingyenes volt, azt az önkormányzat “vásárolta meg”, a kulturális események iránti érdeklődés növelésére kigondolt terv részeként.

Keresés